FOTO/ PALA ZADNJA KLAPA U BEČU

Balkanska tura sirijskih izbjeglica u filmu Jasmina Durakovića

Kultura08.11.15, 09:12h

Balkanska tura sirijskih izbjeglica u filmu Jasmina Durakovića
Zanimljivo je da je, nakon kultnog "Trećeg covjeka" (1948) Carolla Reeda i jednog od filmova o Jamesu Bondu“Dah smrti“ (1987), ovo bila treća filmska ekipa koja je ikad snimala na na znamenitom Velikom točku/Reisenradu u Prateru

 

Sinoć je u Beču snimljena zadnja  klapa dugometražnog igranog filma "The Final Barrrier" u režiji bosansko-hercegovačkog reditelja Jasmina Durakovića i produkciji Roberta Hofferera (Austrija). Posljednji kadrovi snimljeni su u čuvenom Prateru, na Velikom točku/Reisenradu i obližnjem kultnom restoranu Eisvogel. 


Tu se snimane završene scene u filma sa glavnim glumcima u filmu Michealom Kristofom i Hannesom Hretzerom, kao i Clemensom Aap Linderbergom.  U filmu pored njih igraju još: Essam Herris, Serena Marija, Jelena Angelovska, Ivo Gregurević, Irina Marković, Aida Begović, Nedim Malkočević i Feđa Zahirović. 

 

Zanimljivo je da je, nakon kultnog "Trećeg covjeka" (1949) Carolla Reeda i jednog od filmova o Jamesu Bondu "Dah smrti" (1987),  ovo bila treća filmska ekipa koja je ikad snimala na na znamenitom Velikom točku/Reisenradu u Prateru. 

 

img-4117
Jasmin Duraković i Peter Petrich, vlasnik Wiener Reisenrad-a


Film je austrijsko-njemačko-bosansko-hrvatska koprodukcija nastala u potpuno neoubobičajnim okolnostima i u potpunosti se bavi sirijskim izbjeglicama na njihovoj odiseji prema Zapadnoj Evropi. Čitav projekat je zbog aktuelnosti teme nastao u veoma kratkom vremenskom peroidu od 2 mjeseca, a sniman je, pored Beča, u Beogradu, madjarsko-srpskoj granici, Hrvatskoj i BiH (Orašje. Glavni producent filma je kompanija Artdeluxe iz Beča, dok je bh. koproducent filma DEPO iz Sarajeva. Film je snimljen na engleskom, njemačkom, arapskom i manji dio na bosanskom/srpskom/hrvatskom jeziku.

 

Premijera filma se očekuje u proljeće 2016. godine.

 

Pogledajte foto galeriju sa snimanja filma.

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook