Skinite kilograme bez muke

Smršajte dok spavate: Uradite ovih pet stvari i rezultati neće izostati

Lifestyle31.10.15, 20:16h

Smršajte dok spavate: Uradite ovih pet stvari i rezultati neće izostati
Gubljenje kilograma uglavnom djeluje kao veoma naporan posao

 

Mršavljenje se sastoji od plana vežbanja, rigoroznih dijeta i često povećanog nivoa stresa. Ali, postoje mali trikovi koje možete primijeniti prije odlaska u krevet, a koji će vam pomoći da što bezbolnije i brzo izgubite višak kilograma.

 

1. Popijte proteinski šejk prije spavanja: Dok nam zdrav razum, a i svi oko nas savjetuju da ne treba jesti prije spavanja, najnovija istraživanja pokazuju da užina prije odlaska u krevet ustvari pomaže gubljenju kilograma. Studija sa Univerziteta na Floridi je došla do rezultata da su ljudi koji su pili proteinske šejkove sa 150 kalorija 30 do 60 minuta prije odlaska na spavanje imali brži metabolizam, smanjen krvni pritisak i bolje metaboličke funkcije.

 

2. Zamračite sobu: Godinama slušate o tome kako korištenje elektronskih naprava ili izlaganje svjetlosti u toku noći može uticati na vaš san. Ali čak i zamračeno svjetlo vas može spriječiti u gubitku kilograma tokom noći, pokazala su istarživanja Magazina za biološke promjene. Ako spavate u osvijetljenoj prostoriji, možete nabaviti zavjese ili draperije za prozore u spavaćoj sobi, zatim prestanete da noću ležite uz upaljen televizor ili čak ugasite elekronski budilnik kako ne bi prostorija bila osvijetljena lampom iz sata.

 

3. Unaprijed planirajte: Naveče spremite zdrav ručak za sutra, pripremite torbu za teretanu, odštampajte podsjetnik za meditaciju ili nekoliko joga vježbi i zalepite ga na ogledalo u kupatilu. Usljed jutarnje pospanosti, teško ćete se setiti svih planiranih zadataka za taj dan ili biti dovoljno motivisani za njihovo obavljanje, pa vam planiranje unaprijed može pomoći da se usresredite što bolje na mršavljenje i gubitak kilograma. Zato iskoristite veče i unaprijed programirajte svoju jutarnju rutinu.

 

4. Ohladite sobu: Studije časopisa Dijabetes pokazuju da su ispitanici koji su spavali u sobi čija je temperatura iznosila 19 stepeni Celzijusa, duplo brže sagorijevali masti, u poređenju sa onim učesnicima istraživanja koji su spavali u prostorijama u kojima je bilo 24 stepeni. Ali ako planirate da u hladnijoj prostoriji imate seks, obratite pažnju na hladna stopala, jer su istraživanja sprovedena u Holandiji pokazala da žene teže doživljavaju orgazam kada su ometene ledenim nogama. Zato držite par čarapa pored sebe.

 

5. Podesite alarm: Žene koje svakodnevno ustaju u isto vrijeme su manje podložne gojenju, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta Brigam Jang. Ova rutina ne utiče samo na gubitak kilograma. Čak i razlika u buđenju od samo dva sata ima veliki uticaj na razvoj srčanih tegoba i kancera. Ali kako gibitak od samo jednoga sata sna može da utiče na glad i to da uzmete nezdrave namirnice da bi je utolili, u krevet morate otići što ranije, kako bi se naspavali bar sedam sati prije nego što se oglasi alarm.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook