Bruce Hitchner/ Ustavni principi i budućnost BiH

Kako se Dodik vara: Ne garantuje 'duhovno jedinstvo srpskog naroda' opstanak RS-a, nego Dejtonski ustav!


27.10.15, 13:55h

 

Izvor: Dialoguebih.net

 

U nedavnom govoru predsjednik Republike Srpske je izjavio “da je duhovno jedinstvo srpskog naroda nesumnjivo najveći garant opstanka dvije srpske zemlje (moj naglasak) – Srbije i Republike Srpske.”


I nastavio: “…Srbi su uvijek imali slobodu kad su imali državu a nikad nisu imali slobodu kad se srpskom državom upravljalo na drukčiji način ili kad su bili tlačeni…Stoga je primarni cilj imati državu, jaku državu. U ovom regionu Srpsku želi samo srpski narod, srpski narod uopšte, dok drugi ne žele da postoji.”


Predsjednik Dodik neprestano koristi termin sloboda koji je u vezi sa terminom srpska država, to naravno, znači da Srbi u Bosni i Hercegovini mogu biti slobodni i sigurni samo ako imaju svoju jaku državu sa jakim institucijama.


Međutim, nije “duhovno jedinstvo srpskog naroda” to što garantuje opstanak RS, nego Dejtonski ustav. Tako se u preambuli potvrđuje “poštivanje ljudskog dostojanstva, sloboda i jednakost” svih građana u BiH. Ustav isto tako potvrđuje svoje opredjeljenje za: mir, pravdu, toleranciju i pomirenje, s ubjeđenjem da demokratske vladine institucuije i poštene procedure na najbolji način obezbjeđuju mirne odnose unutar pluralističkog društva… (i) suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne I Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom…


Kako ovi principi jasno govore, lijek za zaštitu Srba i RS u BiH ne leži u nebuloznim i razdvajajućim pozivima na nacionalističku „duhovnost“ ili u neprimjerenim izjavama o „državnosti“ srpskog entiteta koji ustavno postoji samo kao jedan od dva entiteta koji čine BiH, ali s pravima i zaštitom koje garantira ustav.


Sve ovo naravno pretpostavlja – nezavisno od sve prevrtljive političke retorike – da većina građana u BiH vjeruje i posvećena je principima Dejtonskog ustava. Narod u BiH je opravdano nesretan sa statusom quo, ali to nije isto kao pretpostavljati da vjeruju kako rješenje leži u slaboj, neefikasnoj državnoj vlasti, previše jakim entitetima ili mogućem cijepanju zemlje.


Možda je ono što oni najviše traže pravedna, nepristrana i funkcionalna vlada zasnovana na principima izraženim u Dejtonskom ustavu.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook