Ko je u pravu - inspekcija ili Fakultet?

Advokat FPN-a: Diplome i akademska zvanja nisu upitni! Ovdje se radi samo o novcu, o dva miliona KM!

Hronika27.10.15, 11:25h

Advokat FPN-a: Diplome i akademska zvanja nisu upitni! Ovdje se radi samo o novcu, o dva miliona KM!
Sarajevski Fakultet političkih nauka je žrtva grubog i selektivnog kršenja propisa od strane inspekcijskih organa! Zadnju riječ daće Ustavni sud BiH, piše advokat Nedim Ademović

 

Advokat Nedim Ademović putem lista Oslobođenje obratio se javnosti u svojstvu punomoćnika Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a povodom afere 'poništene diplome'.

 

On je u svom pismu u Oslobođenju napisao da je povod njegovog obraćanja 'medijski atak na Fakultet zbog organizovanja navodno nezakonitih studija i naplaćivanja nezakonite cijene tih studija'.

 

- Namjerno govorim 'navodnih' jer sudski postupak nije okončan. Spor se nalazi trenutno pred Ustavnim sudom BiH i ova sudska instanca će dati konačnu riječ o tome ko je u pravu: inspekcija ili Fakultet.

 

- Principijelno pitanje koje je postavljeno u ovom predmetu jeste da li Fakultet može organizovati za studente koji su završili dodiplomski studij po starom (predbolonjskom) obrazovnom sistemu jednogodišnji magistarski interdisciplinarni studij, za koji se stiče 60 tzv. ETCS (kreditni sistem), i naplatiti ga 5.500 KM, koliko je Fakultet smatrao da treba da košta. Prije svega, veoma je bitno naglasiti da skoro svi fakulteti Univerziteta u Sarajevu, od 2006. godine pa do današnjeg dana, organizuju takve studije! Cijene takvih studija su išle i do 11.000 KM kod pojedinih fakulteta. Prema tome, već kod ove činjenice postavlja se pitanje da li inspekcija godinama ne radi svoj posao jer ne kažnjava sve te fakultete u zadnjih 10-ak godina, ili je inspekcija napravila propust kada je u pitanju Fakultet političkih nauka.


Na kraju pisma, advokat Ademović piše:

 

- I na kraju želim da ukažem, radi smirivanja studenata, ali i korektnosti: dosadašnji inspekciji i sudski postupak nisu doveli u pitanje sam studij i akademska zvanja koja se stiču. Kantonalni sud u Sarajevu je naveo: (...) donošenjem Odluke o usvajanju nastavnog plana i programa koje usvaja Nastavno-naučno vijeće (Fakulteta) i Senat Univerziteta (kojim se definiraju zvanja koja se stiču završetkom studija) i da je objava zvanja za sve studije 4+1 izvršena u Službenim novinama Kantona Sarajevo broj: 26/12, po proceduri Zakona o visokom obrazovanju, (...) ovim je (Fakultet) postupio po nalogu prvostepenog organa (...). Drugim riječima, magistarski studij i akademska zvanja su zakoniti i neupitni. Univerzitet u Sarajevu je 2014. godine jasno stao iza Fakulteta političkih nauka i otvoreno podržao realizaciju nastavnog procesa u oblasti interdisciplinarnih studija po modelu 4+1! Prema tome, radi se samo o novcu, o dva miliona KM! A, novac je ovdje ključan za operaciju kojom treba da se Fakultet političkih nauka stavi pod kontrolu. To je iznos koji treba da uništi principe univerzitetskih sloboda. To je cijena slobode govora. To je cijena koju će na kraju platiti studenti, bez obzira da li će ovih konkretnih dva miliona KM biti naplaćeni Fakultetu političkih nauka ili ne - napisao je, između ostalog, u otvorenom pismu javnosti advokat Nedim Ademović.

 

Cijelo pismo advokata Ademovića možete pročitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook