Predsjedavajući Vijeća ministara BiH podsjetio

Zvizdić: Reformska agenda predviđa provođenje konkretnih aktivnosti

Front26.10.15, 17:59h

Zvizdić: Reformska agenda predviđa provođenje konkretnih aktivnosti
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je u Sarajevu, obraćajući se učesnicima 5. parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH, kazao da izjava Predsjedništva BiH o evropskoj opredijeljenosti i Reformska agenda spadaju u red nevelikog broja dokumenata koji su jednoglasno usvojeni na svim referentnim nivoima vlasti i da su ova dva dokumenta, upravo zbog činjenice da su predstavljali izraz progresivne političke volje, omogućili stvaranje pozitivne atmosfere i dinamiziranje tokova evropskih integracija



- Mislim da su procesi kojima svjedočimo momentum koji moramo iskoristiti da, bez obzira na težinu reformi, moramo ih provesti u kapacitetu i rokovima koji su definirani u Agendi, jer će nam to omogućiti da nadoknadimo period stagnacije i dosegnemo aktuelne faze evropskih integrativnih procesa zemalja u našem regionu - naglasio je Zvizdić.



Naveo je da Reformska agenda predviđa provođenje konkretnih aktivnosti koje u oblastima: javnih finansija i fiskalne održivosti; poslovne klime i konkurentnosti; tržišta rada; reforme socijalne zaštite i penzija; vladavine prava i reforme javne uprave, trebaju podstaći sveobuhvatne strukturalne reforme da bi se održala makroekonomska stabilnost i pospješio rast i konkuretnost.


Osim toga, dodao je Zvizdić, kredibilna provedba mjera i aktivnosti iz Reformske agende jedan je od uvjeta koji su predviđeni posljednjim Zaključcima Vijeća za vanjske poslove Europske unije i bit će ključni parametar za procjenu validnosti naše aplikacije za članstvo u EU.



- Sve mjere koje se navode u tekstu Reformske agende imaju za cilj da podstaknu ekonomski rast na cijelom teritoriju BiH - naveo je Zvizdić.



Govoreći o mehanizmu koordinacije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je istaknuo da je proces definiranja njegovog unapređenja u toku, te da su napravljeni značajni iskoraci u postizanju konačnog dogovora o ovom pitanju između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada.



- Intezivno radimo na modifikaciji postojećeg dokumenta radi njegovog usklađivanja s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu u junu ove godine - kazao je Zvizdić.


Ocijenio je da mehanizam koordinacije procesa evropskih integracija predstavlja bitan instrument koji će omogućiti adekvatno preuzimanje i provođenje pravne stečevine Evropske unije, definiranje procedura, modaliteta i načina ostvarivanja potrebne saradnje između svih nivoa vlasti u skladu s njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima, te će osigurati efikasno predstavljanje stavova BiH koja treba da govori „jednim glasom“ prema EU.



- Radi ispunjenja navedenih zadataka, mehanizam koordinacije će biti baziran na dva osnovna načela: poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti svih nivoa vlasti  kao i načelo efikasnosti u radu tijela predviđenih mehanizmom koordinacije - istakao je predsjedavajući Zvizdić.



Kazao je da, kada govorimo o Reformskoj agendi i mehanizmu koordinacije, „onda nesumnjivo govorimo o kontinuiranom radu na provođenju brojnih reformi, kako na nivou Vijeća ministara tako i na entitetskom nivou“. Svi ovi procesi su vrlo jasni i svi nivoi vlasti su, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, započeli provođenje ovih reformi.



- Upravo ovakav pristup Vijeća ministara i entiteta, s ciljem rasta zapošljavanja, već sada pokazuje prve pozitivne rezultate. Naravno, pred nama je još mnogo posla i pred nama se nalaze još brojne, neizbježne pa možemo kazati i bolne reforme. Za to će biti neophodna sinergija i pozitivistički pristup svih nivoa vlasti, ali i progresivan i propulzivan pristup zakondavnih institucija, komisija i odbora, koji ovakve reforme trebaju podržati pa čak i ubrzati - kazao je predsjedavajući ministarskog vijeća.



S obzirom na dosadašnje razgovore koji su obavljeni s predstavnicima entitetskih vlada kao i na osnovu realiziranih i preduzetih aktivnosti, Zvizdić je istaknuo da ostaje optimist da će u narednom periodu „imati usaglašeni tekst, odnosno dokument mehanizma koordinacije, što će nas uz jasne pokazatelje progresa kroz realizaciju akcionih planova Reformske agende dodatno ojačati, ohrabriti u našoj namjeri da u narednih nekoliko mjeseci podnesemo aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji“.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook