Ima li ijedan sektor gdje je nema?!

Policija hapsi, korupcija u preduzeću Šume USK-a cvjeta: Od ove bolesti moramo ozdraviti

Hronika13.10.15, 17:47h

Policija hapsi, korupcija u preduzeću Šume USK-a cvjeta: Od ove bolesti moramo ozdraviti
Lugar Nijaz Ćoralić iz Kantonalne uprave za šumarstvo USK-a i privatni poduzetnik Zuhdija Brkić koji su u petak uhapšeni u okviru akcije Mito 1 na razbijanju korupcije u šumskoj upravi, pušteni su da se brane sa slobode nakon ispitivanja

 

Ostavljaju tragove

 

U Tužilaštvu rade na dva obimna predmeta. Prvi se tiče JP ŠPD Unsko-sanske šume i gotovo jednogodišnje istrage usmjerene protiv direktora ove ustanove Đevada Muslimovića i njegovih saradnika. Drugi predmet se tiče Uprave za šumarstvo, pri Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a. Prošlog mjeseca je podignuta optužnica protiv direktora Uprave Amira Kličića, koji se sumnjiči za kontinuirano primanje mita iz više općina, odnosno da je od fizičkih i pravnih lica koja se bave sječom šume zahtijevao veće novčane iznose kako bi im omogućio sječu.

 

Kada je uhapšen, tražio je od dvojice poduzetnika 50 hiljada eura kako bi lobiranjem sebi osigurao mjesto direktora Šuma USK-a. Nižerangirani rukovodioci Uprave za šumarstvo nastavljali su uzimati mito, pa je i jedan od njih uhvaćen na djelu. Prije dvije sedmice jednomjesečni pritvor dobili su Stanko Mirčetić, Nermin Šabić i Mladen Šantić, koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, primanje mita, sticanje protivpravne imovinske koristi i nezakonito pogodovanje određenim preduzećima koja vrše sječu šume u USK-u. Kako nam je kazao jedan lugar, razmjeri korupcije su još veći nego što i sada izgledaju.

 

- Svaki put kada nekoga uhapse, ta koruptivna mreža se zatrese, pa se polako smiri i opet se sve nastavlja po starom. I nije to samo zbog korupcije kada su šume u pitanju, to je zato što se korupcija uhvatila svugdje, kazao nam je, a informaciju više potražili smo od resornog ministra Dragana Polimanca.

 

- Možemo potvrditi da je u petak jedan naš uposlenik lišen slobode, a sedam dana prije toga čak trojica,  prije njih i sam direktor protiv koga je potvrđena optužnica, kazao nam je Polimanac.

 

Na pitanje zašto službenici koji trebaju čuvati šume i dalje uzimaju mito pod rizikom da budu uhapšeni, ministar nema valjan odgovor.

 

- Korupcija je bolest društva i stvarno ne znam zašto to rade i dalje, ali mislim da su ova hapšenja više plod istrage i pretresa, pa i u Upravi za šumarstvo, jer korupcija ostavlja tragove i na njihovu štetu istraga će to pokazati, kazao nam je Polimanac, a podršku istražiteljima dao je i premijer Izudin Saračević.

 

- Prilikom preuzimanja dužnosti u Vladi USK-a dali smo čvrstu riječ da ćemo usmjeriti sve snage ka iskorjenjivanju ove bolesti koja se proteže kroz naše institucije. Da ćemo održati riječ, dokazuje činjenica da su protekle sedmice pripadnici MUP-a i u općini Bosanska Krupa slobode lišili tri uposlenika Uprave za šumarstvo, za koje je, zbog sumnje da su počinili krivična djela koruptivne prirode, određen i pritvor. Svima je izrečena preventivna suspenzija u obavljanju poslova. Ove aktivnosti su nastavljene lišenjem slobode dva lica, od kojih je jedno uposlenik Kantonalne uprave. Mi ćemo nastaviti borbu protiv korupcije u našim redovima, od koje niko neće biti zaštićen, poručio je premijer, a hapšenja vlasnicima pilana daju nadu iako je na terenu sve i dalje isto.

 

Trupaca nema

 

- U posljednje vrijeme je vrlo loša situacija iz prostog razloga što nema trupaca, nema robe na lagerima. Oni se, inače, vade na vremenske uslove i probleme sa izvođačima radova. Nama najavljuju da će stanje biti bolje, a hoće li, vidjećemo, kazao nam je Midho Hidić, vlasnik pilane RHM Comerc iz Bosanskog Petrovca.

 

Smatra da se hapšenja i istrage ni na koji način ne reflektuju na rad pilana. Posao drvoprerađivača i dalje je težak i neizvjestan, ali nada o tome da će se iskorijeniti korupcija u najznačajnijoj oblasti USK-a i dalje živi.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook