SUKOB STAVOVA UNUTAR STRANKE

Samer Rešidat odgovara: Da li će Demokratska fronta napustiti vlast u Kantonu Sarajevo!?

Front08.10.15, 14:36h

Samer Rešidat odgovara: Da li će Demokratska fronta napustiti vlast u Kantonu Sarajevo!?
Odluka rukovodstava SDA, HDZ-a i SBB-a da stranka Fahrudina Radončića postane novi koalicioni partner na federalnom nivou vlasti, otvorila je pitanje da li će doći do rekonstrukcije vlade i na kantonalnim nivou, u prvom redu u Kantonu Sarajevo. O ovom pitanju DEPO Portal razgovarao je sa Samerom Rešidatom, aktuelnim kantonalnim ministrom kulture i sporta

 

Za razliku od zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića, koji je nedavno ustvrdio kako bi DF trebala izaći iz koalicije sa SDA na svim nivoima vlasti i kako je "razočaran radom pojedinih ministara iz DF-a u Kantonu Sarajevo", ministar kulture i sporta KS Samer Rešidat ističe da se unutar stranke nije ni razgovaralo o izlasku iz kantonalne Vlade:
 

"Kantonalni odbor Demokratske fronte uopšte nije razmatrao mogućnost izlaska DF-a iz kantonalne vlasti, kao ni Predsjedništvo stranke koje isto tako nije razmatralo izlazak Demokratske fronte iz vlasti. Mi smo dobili povjerenje građana Kantona Sarajevo i naš zadatak je da radimo u interesu građana Kantona Sarajevo".


Na pitanje postoji li bojazan da bi najavljeno uspostavljanje koalicije između SDA, SBB-a i HDZ-a na federalnom nivou i formiranje nove parlamentarne većine moglo dovesti i do rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo, Rešidat ističe da u ovom trenutku ne postoje takve naznake:
 

"Ne postoje naznake da bi do toga moglo doći, no, naravno, uvijek postoji mogućnost, politika je takva kakva jeste, stalno se pregovara i razgovara, ali želim naglasiti da je za većinu u Kantonu Sarajevu treba 18 ruku, odnosno treba da se obezbijedi većina, kako bi došlo do rekonstrukcije Kantona Sarajevo".


Podsjećamo, SDA i SBB u Skupštini Kantona Sarajevo zajedno imaju 17 zastupničkih mjesta (SDA 10, SBB 7), te bi im za formiranje nove skupštinske većine bio potreban najmanje jedan glas nekog od zastupnika iz drugih stranaka ili nezavisnog poslanika.   

 

Ministar kulture i sporta KS ističe da su odnosi između poslanika i ministara iz SDA i DF na kantonalnom nivou jako dobri, te da se sukobi između ove dvije stranke s federalnog nivoa vlasti nisu prenijeli i na Kanton Sarajevo:
 

"Za sada Skupština KS, kao i koalicija SDA, DF-a i BPS-a, funkcionišu sasvim normalno. Upravo imamo sjednicu Vlade Kantona Sarajevo, gdje se odluke donose jednoglasno, i ne postoji zaista nikakav problem, ni između ministara ni između skupštinskih poslanika. Dakle, situacija je dobra, napravili smo dosta rezultata, treba još dosta stvari da se uradi da bi se to stanje popravilo, i ministri DF-a to rade u saradnji sa SDA i BPS-om. No, ako Skupština u konačnici bude smatrala da mi trebamo izaći iz vlasti, ako skupe 18 ruku, mi ćemo morati poštovati tu odluku".



(DEPO PORTAL/dh)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook