PROSLAVIO 35. ROĐENDAN

Najgori auto na svijetu: Nasmijavao je sve osim Jugoslovena, a proizvodnju su konačno prekinule NATO bombe

Hronika06.10.15, 11:57h

Najgori auto na svijetu: Nasmijavao je sve osim Jugoslovena, a proizvodnju su konačno prekinule NATO bombe
Prije točno 37 godina napravljen je prvi ručno izrađeni primjerak, a dvije godine kasnije počela je serijska proizvodnja automobilskog simbola nekadašnje države

Među našim kupcima “temperamentni štediša” uživao je veliko povjerenje, čak i izazivao emocije, no 1985. godine, kada kreće u prekooceansku avanturu, Yugo postaje globalni predmet ismijavanja te simbol neukusa, nekvalitete i tehnološke zaostalosti tadašnjeg Istočnog bloka

 

Alternativa rabljenim automobilima u Americi se prodavala za samo 3990 dolara, a unatoč neviđenom pljuvanju po “komunističkom automobilu”, 163.000 američkih obitelji palo je na šarm Yuga. Čak i uz titulu najbrže prodavanog europskog automobila u SAD-u, negativna konotacija dolazila je kao serijska oprema.

 

Vrijeđanje se nastavilo u filmovima “Umri muški 3”, “Iron Man 2”, “Bowfinger” i “Tko je utopio Monu” (u kojem se žrtva utopi u Yugu), ali i crtićima “Simpsoni”, “Transformers” i “Cars2” gdje naravno igra ulogu klasičnog negativca.

 

Uz ulazak na listu 50 najgorih svih vremena prema magazinu Time, napisana je i knjiga u kojoj Yugo drži titulu najlošijeg auta u povijesti, a vrhunac omalovažavanja ponudio je Jeremy Clarkson kojega je Yugo toliko iživcirao da ga je na kraju uništio tenkovskom granatom.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook