FEDERALNI ZASTUPNIK JASMIN KADIĆ TVRDI

Ako laže koza, ne laže rog: Zastupnici u TK sebi 'smanjili' plate s 529 na 1.140 KM

Front30.09.15, 13:27h

Ako laže koza, ne laže rog: Zastupnici u TK sebi 'smanjili' plate s 529 na 1.140 KM
Povodom usvajanja Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika u Tuzlanskom kantonu, DEPO Portalu pismom se obratio zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH Jasmin Kadić

 

 

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je juče Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona.

 

Zakon je usvojen po skraćenom postupku s 27 glasova 'za', i jednim suzdržanim glasom, a suzdržana je bila DF-ova poslanica Lejla Didik Sarajlić.

 

Premijer TK-a Bego Gutić istakao je da će novim zakonom biti osigurane uštede u budžetu i do 15 posto samo na primanjima skupštinskih poslanika, što iznosi oko 150.000 KM.

 

Ukupni efekti ušteda po ovom zakonu su, naveo je, 700.000 KM, jer se odnosi i na direktore javnih preduzeća čiji je osnivač Vlada ili Skupština TK-a.

 

Ipak, da to nije baš tako pojasnio je Jasmin Kadić, zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH.

 

- Kao i za svaku sjednicu ozbiljno smo se pripremali i analizirali pomenuti Zakon te utvrdili niz loših odredbi Zakona koji nemaju veze sa najvljenim značajnim uštedama od strane predlagača (Vlada TK) a posebno zbog činjenice da predloženi Zakon nije usklađen sa federalnim Zakonom o plaćama gdje eksplicitno stoji da osnovica za izračun plaća na kantonalnim nivoima ne smije biti veća od one na federalnom nivou u iznosu od 315,00 KM. Jučer je utvrđena osnovica od 380,25 KM - tvrdi Kadić.

 

Kako kaže, u najavi ovog Zakona preko medija navedeno je da će biti smanjene naknade i plaće izabranih dužnosnika. Međutim, Kadić ističe da je prava istina da će usvajanjem ovog Zakona zastupnici u Skupštini TK imati najveće paušale računajući sve skupštine i parlamente u državi BiH.

 

- Paušal zastupnika profesinalca će iznositi 1140,75 KM (do jučer 592,90 KM) a paušal neprofesinalnog zastupnika 1521,00 KM. Plaće će ostati na istom nivou kao prije donošenja Zakona - pojašnjava Kadić.

 


- Među odredbama koje su nam zasmetale posebno ističemo isplatu za rad u Kolegiju Skupštine iako je to sastavni dio obaveza zastupnika te uvođenje odredbe o isplati otpremnine prilikom odlaska u penziju koja bi mogla dostizati iznose veće od 20.000 KM, a sve to bez oduzimanja prava ponovnog profesionaliziranja što otvara mogućnost slučajeva Dušanke Majkić iz Parlamenta BiH koja je nakon uzimanje otpremnine ponovo zasnovala profesionalni status, zaključuje Kadić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook