FOTO/ PET DANA DJEČIJIH RADOSTI

Otvoreno VIII Bugojansko lutkarsko bijenale: 'Ledeno srce' iz Mostara za početak...

Kultura14.09.15, 20:47h

Otvoreno VIII Bugojansko lutkarsko bijenale: 'Ledeno srce' iz Mostara za početak...
Danas je u pozorišnoj dvorani Kulturno sportskog centra u Bugojnu, sa početkom u 16 sati, svečano otvoreno VIII Bugojansko lutkarsko bijenale

 

Posjetiocima se na početku obratio načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, koji je naglasio da mu izrazito zadovoljstvo predstavlja što je i ove godine dio ovog projekta, te da održavanje Bijenala nikad ne bi smjelo biti upitno, ističući važnost ovakvog kulturnog događaja kako za Bugojno, tako i za Bosnu i Hercegovinu.


Direktor Kulturno sportskog centra i Susreta Vahid Duraković je u svom obraćanju također izrazio veliko zadovoljstvo zbog održavanja Bijenala, te se zahvalio, pored Općine Bugojno, i Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB, kao i Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, bez čije pomoći ovo Bijenale ne bi bilo moguće realizovati.

 
Durakovićeva poruka ovogodišnjeg Bijenala jeste ta da će, u ovom bolnom i surovom svijetu, uz ovakve manifestacije djeca zasigurno imati sretnije odrastanje i da će postati bolji ljudi nego što smo mi danas, te da je borba za bolji i ljepši svijet vječna.


U 16:10 u pozorišnoj dvorani gledaocima se predstavilo Pozorište lutaka Mostar sa predstavom „Ledeno srce“ Wilhelma Hauffa, a u režiji Todora Valova.


U predstavi su igrali: Igor Vidačković, Nedžad Maksumić, Serđo Radoš, Diana Ondelj Maksumić i Nermina Denjo. Po završetku predstave, u Maloj sali KSC-a Bugojno, sa početkom u 17:10 minuta je održan Okrugli sto.


U 18 sati u Umjetničkoj galeriji KSC-a Bugojno je otvorena izložba slika „23 umjetnika za ljekare svijeta“ Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, koju će posjetioci moći pogledati tokom predstojećih sedam dana.


Riječ je o djelima doniranim od humanitarne organizacije Ljekari svijeta, koja se od 1996. godine nalaze u fundusu Umjetničke galerije.


Drugi dan Bijenala će početi u 11 sati u Osnovnoj školi Drvetine, čiji će učenici uživati uz „Raspjevani knjigometar“ Šime Ešića i Harisa Abdagića.


Također, Ešić, Abdagić i „Raspjevani knjigometar“ od 14 sati borave u Osnovnoj školi Bristovi.


Od 16 sati u pozorišnoj dvorani posjetioci će moći uživati u predstavi „Veli Jože“ Vladimira Nazora, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Sat kasnije će biti održan Okrugli sto, u Maloj sali KSC-a, a od 18 do 20 sati posjetiocima će se predstaviti Umjetnička akademija Osijek „Duga“.

 

(DEPO PORTAL/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook