Foto/ 25., 26. i 27. septembar na više od 20 lokacija

Stiže FUU: Prvi sarajevski multimedijalni Festival ulične umjetnosti; učestvujte u 'urbanim transformacijama'

Kultura07.09.15, 16:03h

Stiže FUU: Prvi sarajevski multimedijalni Festival ulične umjetnosti; učestvujte u 'urbanim transformacijama'
Festival ulične umjetnosti Sarajevo – FUU – je multimedijalni festival na otvorenom, čija se pozornica proteže kroz različite dijelove grada, popularizirane i zapostavljene

 

FUU je događaj koji publiku ne obavezuje na posjetu, već joj dolazi sam – u parkove, ulice, naselja, šetališta; oživljavajući gradska područja kroz kulturu i umjetnost.

 

Festival prezentira svoje sadržaje tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima/cama, i to kroz animaciju sadržajima koji već u stvaranju postaju, a potom i ostaju urbano i kulturno naslijeđe grada.


FUU Sarajevo 2015 – prvi sarajevski Festival ulične umjetnosti ili pak “nulto izdanje”, ove godine nosi temu “Urbane transformacije – Sarajevo na drugi pogled”, i održat će se 25., 26. i 27. septembra 2015. (petak, subota i nedjelja) na više od dvadeset lokacija širom grada Sarajeva i njegovih općina.

 

fuu

 

Festival ulične umjetnosti Sarajevo (FUU) je utemeljen entuzijastičnim djelovanjem pojedinaca i pojedinki, zaljubljenika/ica u kulturu i umjetnost, i iz želje da se ova vrsta događaja koja je već odavno trend u svijetu dovede i do stanovnika/ica i posljetitelja/ica Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

 

FUU je kreiran sa ciljem da se ovim raznovrsnim aktivnostima što većem broju ljudi uljepšaju septembarski dani, da se probudi odgovornost donositelja odluka kada se radi o umjetnosti i kulturi, ali i kako bi se skrenula pažnja na mlade kao i na već etablirane bh. umjetnike/ice. Ujedno, FUU teži i ka tomu da bude alarm koji će na neki novi način (pro)buditi duh sarajevske lokalne zajednice.


 

Damir Nikšić 'Sjedio sam u kafani sam'

Sarajevski konceptualni umjetik Damir Nikšić poziva mlade i zainteresovane slikare/ice, mural i grafiti umjetnike/ce na formiranje Prvog propagandnog odreda BTO slikarstva (Bosanska teologija oslobođenja), što će se desiti krajem mjeseca septembra u sklopu radionice “BTO slikarstvo” u toku trajanja prvog Festivala ulične umjetnosti – FUU 2015.


Za sticanje zvanja “Komesar BTO slikarstva” potrebno je uspješno završiti radionicu koja će trajati sedam dana.


Četiri dana (21-24. septembra) će trajati upoznavanje sa konceptom, etičkim i estetskim osnovama i odrednicama propagandnog slikarstva BTO-a kao i razrada skice i tehničkih detalja zajedničkog projekta, dok će naredna tri dana (25-27. septembra) trajati zajednički rad na muralu u studentskom kampusu bivše kasarne Maršal Tito.

 

Na završnoj svečanosti bit će upriličeni punk-rock koncert i koktel-druženje na otvorenoj sceni u Kampusu, gdje će se inaugurirati zajedničko djelo, odred i komesari.


Prijave slati na [email protected]


Email obavezno naslovite: BTO


Uz prijavu pošaljite semplove vaših radova ili link na adresu sa radovima.


Krajnji rok za prijave je četvrtak 17. septembar.

Kratkoročni ciljevi Festivala su:

 

Kreiranje mogućnosti za umjetnike/ice;

 

Ujedno prezentacija umjetnosti, ali i simultano unaprjeđenje uslova urbanog življenja;

 

Promocija radova studenata umjetnosti (promocija njihovih radova za različite industrije i tržište zaposlenja, ali i uključivanje studenata u praktične i društveno korisne projekte, tj. promocija društveno angažirane umjetnosti);

 

Festival pruža mogućnost društvene i prostorne integracije za marginalizirane grupe sa malim ili nikakvim pristupom kulturnim sadržajima i umjetničkim radovima/projektima;

 

Obnova postojećih lokacija i njihovo obogaćenje mogućnostima za nove i dodatne upotrebe; – promocija umjetnosti i kulture, i ravnopravna uključenosti svih društvenih i dobnih skupina.

 

Dugoročni ciljevi Festivala su:

 

Demokratizacija kulture;

 

Podizanje svijesti o marginaliziranim postojećim ali i budućim studentima/icama umjetnosti;

 

Dugoročna motivacija za umjetnike/ice i studente/ice umjetnosti na razmišljanje o mogućim upotrebama zaboravljenih i napuštenih mjesta u Sarajevu, samim tim – unaprjeđenje urbane i društvene infrastrukture grada;

 

Razvojem i resocijalizacijom novih/starih dijelova grada, otvaraju se nove mogućnosti za lokalne biznise i lokalnu mikro zajednicu;

 

Stvara se dodana vrijednost kulturne ponude Sarajeva – za turizam i dugoročne turističke strategije.

 

Za FUU kreirana i Crowdfunding kampanja, više o tome saznajte ovdje 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook