Bruka i sramota

SDP BiH: Krajnje je vrijeme da OHR reaguje na očitu diskriminaciju nesrpske djece u RS-u

Front02.09.15, 11:10h

SDP BiH: Krajnje je vrijeme da OHR reaguje na očitu diskriminaciju nesrpske djece u RS-u
Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje kršenje Ustavom BiH i važećim zakonima zagarantiranih prava od vlasti u RS-u, koje istrajavaju na negiranju bosanskog jezika, čime direktno diskriminiraju djecu nesrpske nacionalnosti u ovom bh. entitetu



Zbog toga su povratnička djeca ponovo primorana ići na instruktivnu nastavu, kako bi se spriječilo planirano ugnjetavanje, ponižavanje i, u konačnici, iseljavanje djece čiji su roditelji preživjeli genocid i etničko čišćenje na istom prostoru na kojem im se sada uskraćuju osnovna ljudska prava.


Bruka i sramota je da se u 21. stoljeću bilo kome osporava pravo da svoj jezik zove kako god želi i da ga izučava, a posebno ukoliko se radi o Ustavom zagarantovanim pravima jednog od tri konstitutivna naroda.



Vlasti RS-a, a prije svega njen predsjednik i vlada, moraju prestati sa osporavanjem prava na bosanski jezik, jer u protivnom, neće moći izbjeći odgovornost za planiranu diskriminaciju i protjerivanje nesrpskog stanovništva sa prostora manjeg bh. entiteta.



S obzirom da se ova brutalna kršenja osnovnih prava već izvjesno vrijeme dešavaju uz nijemo posmatranje predstavnika međunarodne zajednice, pozivamo Ured Visokog predstavnika da konačno reaguje, jer se evidentno radi o problemu koji je u njihovom direktnom mandatu, s obzirom da se radi o direktnom kršenju aneksa 4 i 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook