Lakše nego što ste mislili

Nije ni seks, ni strast: Evo šta je presudno za PRAVU ljubav!

Lifestyle29.08.15, 10:51h

Nije ni seks, ni strast: Evo šta je presudno za PRAVU ljubav!
Čini se da je recept za vječnu ljubav jednostavniji nego što smo mislili...

 


Psiholog John Gottman još je davne 1986. tvrdio kako mu je potrebno svega 5 minuta nasamo s parom da procijeni hoće li njihova veza potrajati.

 

Tada je započeo studiju i okupio brojne svježe vjenčane parove kako bi proučio njihovo ponašanje te pokušao predvidjeti hoće li ostati zajedno. 6 godina kasnije pokazalo se kako je njegova prognoza bila točna u čak 94% slučajeva.

 

Ako je vjerovati ovom iskusnom psihologu, za dugu i uspješnu vezu potrebno je da partneri jedno prema drugome budu ljubazni i velikodušni.

 

Naime, Gottman je prilikom proučavanja parova i njihovih međusobnih reakcija utvrdio kako su parovi koji su u svakodnevnom razgovoru smireni, ljubazni, dragi i velikodušni jedno prema drugome parovi s najvećim šansama za opstanak veze. 

 

Naprotiv, partneri koji su u razgovoru bili nervozni, srditi i neprijateljski nastrojeni, nisu ostali zajedno, baš kao što je Gottman i predvidio.

 

Partneri koji nisu ostali zajedno nisu nužno otvoreno pokazivali navedene negativne emocije, no pravu su istinu otkrile njihove fizičke reakcije koje je dr. Gottman mjerio. Njihovo znojenje i povećani otkucaji srca odavali su dojam kao da su se suočili s nazubljenim tigrom, a ne nekim tko bi trebao biti njihov životni partner.

 

Partneri koji, s druge strane, uvažavaju i poštuju jedno drugo te su jedno prema drugome ljubazni, nalaze se u emcionalno i psihološki znatno ugodnijoj vezi koja ima velike šanse za opstanak.

 

(cosmopolitan.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook