Formiranje nove većine

Vrijeme curi, hoće li se konačno dogovoriti? SDA, SBiH, A SDA i BPS iduće sedmice za odlučujućim stolom

Front29.08.15, 10:34h

Vrijeme curi, hoće li se konačno dogovoriti? SDA, SBiH, A SDA i BPS iduće sedmice za odlučujućim stolom
Početkom naredne sedmice za istim stolom bi se trebali naći predstavnici SDA, SBiH, A SDA i BPS-a, stranaka, koje uz HDZBiH, čine novu većinu u Federaciji BiH. Biće to prilika da se završe dogovori koje je u proteklom periodu SDA postigla sa svakom od ove tri stranke, potvrdio je za Oslobođenje zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović

 

Naredni koraci su da predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZBiH) prihvati ostavke preostala tri federalna ministra koja su iz Demokratske fronte napravi prijedlog imenovanja nova četiri ministra u Vladi FBiH te ga uz potpisane saglasnosti oba potpredsjednika FBiH Melike Mahmutbegović (SDA) i Milana Dunovića (DF) pošalje u Predstavnički dom na potvrđivanje.

 

DF je još početkom juna napustio vladajuću koaliciju sa SDA i HDZ-om BiH, a četvero federalnih ministara DF-a odmah je dalo i ostavke. Čavara je prihvatio samo jednu - Reufa Bajrovića. 

 

SDA je 31. jula potpisala sporazum o zajedničkom djelovanju sa SBiH-om, A SDA i BPS-om, od kada traju pojedinačni razgovori SDA sa svakom od ove tri stranke. 

 

Cijeli tekst pročitajte u današnjem printanom izdanju Oslobođenja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook