VIDEO/ Isključivo domaća filmska ekipa

Svjetska premijera 'Sabine K' 15. augusta na Sarajevo Film Festivalu: Istinita priča iz BiH na velikom platnu

Kultura14.08.15, 09:31h

Svjetska premijera 'Sabine K' 15. augusta na Sarajevo Film Festivalu: Istinita priča iz BiH na velikom platnu
Snimanje 'Sabine K' je počelo 2014. godine sa bh. glumicom Alenom Džebom u glavnoj ulozi, a premijeru će doživjeti u sklopu 21. Sarajevo Film Festivala 15. augusta u 21 sat

 

Scenarist i režiser Cristóbal Krusen započeo je rad na 'Sabini K' kada je prvi put posjetio Bosnu i Hercegovinu 2012. godine u potrazi za istinitom pričom koja bi uspješno zaživjela na velikom platnu.

 

Sabina K. je snimana prvenstveno u Sarajevu, u koprodukciji Cristóbal Krusena i bosanskohercegovačkog glumca/producenta Feđe Štukana i sa isključivo lokalnim glumcima i filmskom ekipom. Radnja se odvija 2014. godine kada se Sabina Kadić, medicinska sestra tokom proteklog rata u BiH, zaljubljuje u Sašu, svog prijatelja, koji je služio s njom u vojsci. Par odlučuje da se vjenča ali stvari krenu po zlu i Sabina se suočava sa nekim od najtežih odluka u svom životu.


Scenarist i reditelj Cristóbal Krusen je rođen u Tampi, Florida gdje je i odrastao. Još u mladosti pokazao je interesovanje za književnost čitajući klasike. Krenuo je na Univerzitet na Harvardu 1971. s ciljem da diplomira englesku književnost i ostavi svoj trag kao pisac i pjesnik. Međutim, rastuće interesovanje za fotografiju i film odvelo ga je na njujorški univerzitet gdje je 1976. godine završio studije sa diplomom iz oblasti filma i televizije. Godine 1989. magistrirao je film na Art center koledžu za dizajn u Pasadeni, Kalifornija.  

 

Cristóbal je radio kao scenarist/režiser za film i televiziju preko 30 godina u više od dvadeset zemalja svijeta. Njegovi najpoznatiji filmovi su Final solution, More than dreams, Undaunted i Sabina K. Radeći na više jezika, poznat je po svom poetičnom stilu i sposobnosti da iz glumaca izvuče najintimnija osjećanja.


Iznad svega, Cristóbal je pripovjedač koji uspjeva da zadobije publiku tematikom koja se bavi iskonskim potrebama ljudskog srca.  

 

Alena Džebo je završila Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu 2002. godine. Nastupala je u pozorištima širom Bosne i Hercegovine kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjom Kraljevstvu i Kanadi. Glumila je i nekim od najpopularnijih tv serija kao što su 'Lud, zbunjen, normalan', 'Žene s broja 13', 'Kriza', 'Zauvijek mlad' i 'Dva smo svijeta različita'.
Njene uloge u filmu, kao glumice i pomoćnice režisera, uključuju kratke i igrani filmove kao što su 'Alenino putovanje', 'Šoping', 'Notre musique', 'Ostavljeni', 'Paradise suite' i druge.

 



(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook