PREDSJEDNIK ORGANIZACIONOG ODBORA BESIM GLJIVA TVRDI

'Zli jezici koridu u Čevljanovićima nazivaju nekakvom seljačkom i ruralnom manifestacijiom, što im smeta?'

Hronika23.07.15, 18:49h

'Zli jezici koridu u Čevljanovićima nazivaju nekakvom seljačkom i ruralnom manifestacijiom, što im smeta?'
Ovogodišnju, 68. tradicionalnu koridu na Čevljanovićima, koja svake godine okupi više od 50 hiljada posjetilaca, uz ustaljeni program od 16 borbi bikova, osam planiranih za subotu a osam za nedjelju, obilježit će i nastup bh. kulturno- umjetničkih društava

 

- Nastup  kulturno- umjetničkih društava na našoj manifestaciji je jedna značajna novina. Time želimo čevljanskoj koridi dati jednu višu notu, kako ne bi išla u eter među one zle jezike kao nekakva ruralna i seljačka manifestacija, uprkos tome što okupi nevjerovatan broj ljudi. Već su u toku i pripreme za narednu godinu kada želimo uvesti jednu tradicionalnu disciplinu sa ovih prostora, a to je kosidba kosaca. To je nešto poput kosidbe na Kupresu koja datira od 1775. godine kao zvanično najstarija tradicija u Bosni i Hercegovini- otkriva Besim Gljiva, predsjednik organizacionog odbora čevljanske koride. 

 

Za iduću godinu, također, u planu je jedan subotnji projekat, a to će biti koncert na otvorenom- večer saza, jednog od tradicionalnih instrumenata u BiH. U okviru te večeri bit će i nekoliko izvedbi sevdalinki. 

 

Ove godine na Čevljanovićima najatraktivnija će biti borba bikova čiji su vlasnici  Muhamed Mušija iz Kaknja i Senib Bijelić iz Olova. Organizatori se nadaju da neće biti visoke temperature, no svejedno zbog nadmorske visine na Čevljanskom polju je uvijek do 10 stepeni manje i ugodnije je vrijeme jer uvijek ima i malo vjetra. 

 

- Obezbijedili smo dovoljno sanitetskih i protivpožarnih vozila, parking mjesta za sve, samo posjetioci treba da slijede upute naših redara kako bi protok saobraćaja bio neometan.  Želim se zahvaliti pokrovitelju BH telecomu, Sarajevskoj pivari, Federalnoj televiziji, FIS- u i našim ostalim cijenjenim partnerima. Ulaz na manifestaciju iznosi 5 KM, a parking mjesta za aute se dodatno plaćaju 2 KM. Mislim da je to razumna cijena s obzirom da se događaj ne finansira niti iz jednog budžeta, a svi prihodi koji se ostvare se usmjeravaju na dalji razvoj manifestacije i proširenje programa u narednim godinama- ističe Gljiva.

 

Otkriva da je ovogodišnje održavanje fešte za široke narodne mase bilo upitno zbog dodatnih troškova za obezbijeđenje.

 

- Novina za nas organizatore jeste to da je MUP Kantona Sarajevo tražio plaćanje dodatnog angažmana policajaca, što je velika stavka koju moramo uplatiti avansno. Zbog toga je ove godine bilo i upitno održavanje koride iako mi imamo razumijevanja za sveukupno ekonomsko stanje, politički ambijent u državi i nestašicu para, ali mislim da nije u redu ovom narodu koji dođe na koridu da se opusti ne osigurati besplatno obezbijeđenje. To nije žalba upućena MUP-u, niti policajcima koji rade svoj posao po pravilnicima, ali mi ćemo se nastojati boriti protiv toga ili jednostavno ugasiti ovu manifestaciju- govori Besim. 

 

Tokom trajanja događaja BH telecom će dodijeljivati vrijedne nagrade, a moći će se podnositi aplikacije za Moju TV i još neke pakete. Svi koji apliciraju učestvuju u nagradnoj igri i isti dan nakon izvlačenja mogu osvojiti neki od vrijednih telefona. I ostali sponzori su obezbijedili vrijedne nagrade, a jedna od njih je i ljetovanje u Albaniji.

 

(FENA/dh)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook