PRVO SAMOSTALNO PREDSTAVLJANJE U BIH

Izložba Tarika Berbera u Umjetničkoj galeriji

DEPO Art21.07.15, 19:53h

Izložba Tarika Berbera  u Umjetničkoj galeriji
Iako Tarik Berber izlaže još od studentskih dana, ove izložbe su mu prvo samostalno predstavljanje u BiH

 

U Umjetničkoj galeriji BiH u četvrtak, 23. jula u 20.00 sati, biće otvorena samostalna izložba Tarika Berbera.


Izložba je prethodno bila postavljena u Gradskoj galeriji Bihać i Vetrinjskom domu u Mariboru. Izložbu čini ciklus crteža i slika koje su nastale u Zadru 2014.


Iako Tarik Berber izlaže još od studentskih dana, ove izložbe su mu prvo samostalno predstavljanje u BiH. Nakon Sarajeva izložba će biti još postavljena u GM galeriji u Tuzli.

 

tarik-berber-1


Tarik Berber je rođen u Banja Luci 1980. godine. Početkom rata u BiH odlazi sa porodicom u Bolzano, Italija. Završio je Accademia di Belle Arti u Firenci, a trenutno živi u Londonu.


Još kao student stiče niz značajnih priznanja za svoj rad u vidu nagrada i izložbi. Sa 21 godinu je imao prvu samostalnu izložbu u Empoli i Mugello, a nedugo zatim počinje sarađivati sa Poggiali & Forconi galerijom.


Na izložbi održanoj povodom otvorenja Museo di Arte Contemporanea of Isernia, MACI 2004. godine bio je najmlađi umjetnik u selekciji kustosa Luce Beatrice.


U maju 2006. godine samostalno je izlagao u Museo Villa Nazionale Pisani. Također, izlagao je u Rimu na drugom bijenalu InTranSito, u Sassoferrato na 55. Rassegna Internazionale d’Arte G. B. Salvi Aperture - kustos Mauro Corradini, te u Catania u Le Ciminiere – kustos Alessandro Riva, te na drugom Rassegna Internazionale d’Arte Citta di Bozzolo Don Primo Mazzolari, gdje je dobio prvu otkupnu nagradu.


Godine 2011. se predstavio samostalnom izložbom „Anatomia di un Lupo“ u Aria Art Gallery u Firenci, a 2013. u Londonu radi izložbu „Heterotopias of Time“ u Blacks Club - kustos Gabriella Daris.


Ove godine je izlagao u galeriji Vetrinjski dvor u Mariboru – kustos Lejla Festić te u Darren Baker Gallery u Londonu – kustosi Jason Colchin-Carter i Agnieska Perche.


Eseje za izložbe u 2015. godini su mu pisali Edward Lucie-Smith i Terence Rodrigues.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook