Ne zna se ko će dobiti koje ministarstvo

Vlada Tuzlanskog kantona pred raspadom: Od četvrtka SBiH umjesto DF-a i novi premijer?!

Front07.07.15, 10:08h

Vlada Tuzlanskog kantona pred raspadom: Od četvrtka SBiH umjesto DF-a i novi premijer?!
Tuzlanski kanton bi od četvrtka trebao voditi novi saziv Vlade, sastavljen od novih koalicionih partnera i najvjerovatnije predvođen novim premijerom

 

Izvor: Oslobodjenje

 

Ovo je rezultat pregovora SDA sa Strankom za BiH, koja će u vlasti naslijediti Demokratsku frontu. Još nisu poznati detalji i koliko će ko dobiti ministarstava, s obzirom na to da u SDA, koja drži sve konce u rukama, o ovoj temi niko ne želi otvoreno razgovarati.

 

Ipak, od izvora bliskog rukovodstvu uspjeli smo saznati da će se sve dogoditi najvjerovatnije u četvrtak, na hitnoj sjednici Skupštine TK-a. Poslanici će izglasati nepovjerenje Vladi, te izabrati novu izvršnu vlast.

 

- Ovo je najlakša procedura i smatramo da će na ovaj način TK najprije dobiti vlast. Znači, sva Vlada se raspušta, zajedno sa premijerom, a onda Skupština predlaže mandatara, koji imenuje novu Vladu od ministara koje mu dostave novi koalicioni partneri, kazao nam je naš izvor.

 

Kako saznajemo, izmirene su i nesuglasice između SDA i SBiH, o kojima smo već pisali, a koje su se odnosile na protivljenje Bosanske patriotske stranke tome da SBiH bude koalicioni partner.

 

Ono što je ostalo nepoznanica jeste da li će Bego Gutić i dalje biti premijer, te koliko će ministarstava od četvrtka imati koji koalicioni partner. Postoje indicije da će SBiH ulaskom u većinu dobiti dva ministarstva, te da će SDA, BBS i Narodna stranka Radom za boljitak podijeliti tri preostala ministarstva koja je imao DF.

 

U DF-u se svemu ovome ne protive, te kažu da ostaju kod svojih principa do kraja. Smatraju da je SDA ta kojoj poštivanje ranijeg sporazuma ne odgovara, te zato DF nastoji izbaciti iz vlasti.

 

- Mi smo potpisali sporazum koji je bio jasan i koji je definisao koji su uslovi za postojanje ove koalicije, odnosno preduslovi potrebni za izlazak BiH iz krize. To nastojimo ispoštovati, a SDA ne. Oni su ti koji krše ugovor, odnosno oni koji ga ne mogu ispoštovati i sad nas izbacuju iz vlasti. Ako imaju skupštinsku većinu za to, neka to i urade, kazao je Mahir Mešalić, poslanik u PFBiH i predsjednik KO DF-a u vrijeme kad je sporazum potpisan.

 

Međutim, još ne postoji zeleno svjetlo da se ove promjene i provedu u djelo. Kantonalni odbor SDA je završio pregovore i čeka konsultacije sa centralom.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook