Poruka na Centralnoj komemoraciji UN-a

Izetbegović: Osim u Srebrenici, UN je jedino mjesto gdje treba odati počast srebreničkim žrtvama

Front02.07.15, 17:42h

Izetbegović: Osim u Srebrenici, UN je jedino mjesto gdje treba odati počast srebreničkim žrtvama
Osim u Srebrenici, sjedište Ujedinjenih nacija, a pogotovo Generalna skupština, jedino je mjesto prikladno da se sjeti i oda počast hiljadama života izgubljenih u najmonstruoznijem zločinu na evropskom tlu još od holokausta, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović

On je u svojoj poruci na Centralnoj komemoraciji UN-a održanoj povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici podsjetio da se "Zaštićena zona" UN-a pretvorila u najmračniji čas koji će zauvijek progoniti savjest ove organizacije.

 

- Od 11. do 16. jula 1995., odred smrti Karadžića i Mladića ubio je više od 8.000 Bošnjaka - samo zato što su bili muslimani. Desetine hiljada žena i djece prisilno je deportovano. Prije toga, spaljeno je 269 bošnjačkih sela u regiji - naglasio je Izetbegović u poruci.

 

Ocijenio je da oni koji nisu usprkos svojoj obavezi uspjeli spriječiti tragediju Srebrenice, pali su na historijskom testu zbog čega će Srebrenica zauvijek ostati ožiljak na "licu međunarodne zajednice", zato ovaj zločin treba zvati pravim imenom - genocidom.

 

Za člana Predsjedništva BiH 20. godišnjica genocida u Srebrenici je prilika da se ojačaju temelji ljudskosti kada se sveti trenuci odavanja počasti žrtvama najgorih zločina, ne samo u Srebrenici, nego i širom svijeta, trebaju odvojiti od političkih igara i kalkulacija.

 

- Ovo je trenutak kada bismo trebali naći Willyja Brandta u nama samima. Ovaj trenutak u historiji treba da bude raskrsnica na putu budućnosti bez optužbi, uz prihvaćenu prošlost, za dobrobit naše djece i budućih generacija - zaključio je Izetbegović.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook