Optuženi za primanje i davanje mita

Tužilaštvo BiH zatražilo produženje mjere zabrane sutkinji Azri Miletić i drugima

Hronika29.06.15, 14:08h

Tužilaštvo BiH zatražilo produženje mjere zabrane sutkinji Azri Miletić i drugima
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da produži mjere zabrane Azri Miletić, Senadu Šabiću i Rami Brkiću, optuženim za primanje i davanje mita, javio je BIRN, prenosi novinska agencija Patria

 

Tužilac Džermin Pašić je rekao da i nakon potvrđivanja optužnice postoji opasnost ometanja postupka, te je predložio da se optuženima i dalje brani sastajanje i kontakiranja sa svjedocima Tužilaštva.

 

- Smatramo da je produženje mjera zabrane u ovom minimalnom obimu važno za zaštitu postupka - rekao je tužilac.

 

Odbrana optuženog Šabića usprotivila se izricanju ove mjere zabrane, kazavši kako nema realne opasnosti da će Šabić prilaziti nekom od svjedoka.

 

- Mjere koje je Tužilaštvo predložilo ne ometaju Šabića. Ali kao Odbrana se moram protiviti ovakvom prijedlogu. Još nisam dobio ni dokaz da je Šabić iz pritvorske jedinice u Mostaru upućivao poruke svjedocima, a zbog čega mu je pritvor bio određen - rekao je branilac Husein Mušić.

 

Edina Rešidović, braniteljica optužene Miletić, predložila je Sudu da ne prihvati ovaj prijedlog.

 

- Nisu problem razgovori već nagovaranje nekoga na nešto. To je krivično djelo - kazala je Rešidović, podsjetivši na praksu Evropskog suda za ljudska prava i Suda BiH o određivanju mjera zabrane.

 

Odbrana optuženog Brkića je rekla da se ne protivi mjerama, ali da tužilac nije iznio ni jedan navod o tome šta je optuženi učinio da bi mu mjere zabrane bile izrečene.

 

Šabić i Brkić su optuženi da su Miletić, koja je bila sudija Apelacionog odjeljenja, obećali dar u vidu novca kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem im se sudilo za organizirani kriminal, a da bi im se izrekla povoljnija sudska odluka. U optužnici se navodi da je Miletić pristala na to i od posrednika primila dio obećanog novca.

 

Optuženi su uhapšeni u februaru 2014. godine, a Sud im je nakon toga odredio pritvor. Nakon mjesec dana provedenih u pritvoru Tužilaštvo nije tražilo produženje pritvora za Miletić i Brkića, dok je Šabić od juna bio u kućnom pritvoru.

 

Odluku o produženju mjera zabrane Sud će donijeti naknadno.

 

(nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook