NOVA SESIJA 12. JUNA 2015.

Nastavlja se manifestacija 'Dani kriminalističkih nauka' u Sarajevu

Hronika11.06.15, 13:10h

Nastavlja se manifestacija 'Dani kriminalističkih nauka' u Sarajevu
Konferencija se sastoji iz tri tematski povezane i zasebno organizovane sesije, te plenarne sjednice kojom će biti obilježeno zatvaranje Konferencije. Sesije Konferencije i plenarna sjednica biti će održane tokom 2015. godine prema sljedećem rasporedu


Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Institut za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije - CriminalEast u saradnji sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine i Centrom za društvena istraživanja Internacionalnog Burch univerziteta, u okviru tradicionalne manifestacije „Dani
kriminalističkih nauka“, organiziraju Međunarodnu konferenciju pod nazivom „Kriminologija i kriminalistika u funkciji upravljanja kvalitetom sistema sigurnosti“.


Konferencija se sastoji iz tri tematski povezane i zasebno organizovane sesije, te plenarne sjednice kojom će biti obilježeno zatvaranje Konferencije. Sesije Konferencije i plenarna sjednica biti će održane tokom 2015. godine prema sljedećem rasporedu:


1. Sesija Konferencije (okrugli sto) pod nazivom „Ljudski resursi u sektoru sigurnosti“ održan je 08. maja 2015. godine u Sarajevu u zgradi Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.


2. Sesija Konferencije (okrugli sto) pod nazivom „Aplikativna kriminologija i institucionalna kriminologija na Balkanu“ održati će se 12. juna 2015. godine u Sarajevu u prostorijama Internacionalnog Burch univerziteta.


3. Sesija Konferencije (okrugli sto) pod nazivom „Kriminalistika i savremeni trendovi u sigurnosnom menadžmentu“ i Plenarna sjednica održati će se 02. oktobra 2015. godine u Sarajevu na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

 

dani-kriminalistickih


Organizatori u okviru ovog naučnog skupa nastoje okupiti domaće i međunarodne naučnike i stručnjake iz oblasti kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija, koji svojim učešćem mogu dati doprinos prezentiranju novih znanja, razmjeni iskustava i vođenju naučnih i stručnih rasprava o delegiranim tematskim oblastima Konferencije.


Tema ovogodišnje Konferencije je posebno aktuelna ukoliko se u obzir uzme činjenica da se savremena društva, uključujući i bosanskohercegovačko društvo, suočavaju sa mnogobrojnim sigurnosnim izazovima koji stvaraju u potpunosti novo i kompleksno sigurnosno okruženje  zbog čega je od velike važnosti da kreiranje sigurnosne politike i upravljanje kvalitetom sistema sigurnosti bude utemeljeno na naučnim konceptima. U tom smislu, naučne discipline, kao što su kriminologija i kriminalistika, imaju značajnu ulogu u upravljanju kvalitetom sistema sigurnosti i stvaranju povoljnijeg sigurnosnog okruženja u savremenim društvima. S obzirom na aktuelnost teme Konferencije, opravdano se očekuje da će Konferencija privući pažnju domaćih i stranih naučnika i stručnjaka iz oblasti kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija.


Manifestacija Dani kriminalističkih nauka u okviru koje se organiziraju naučni simpoziji i konferencije, predstavlja dio dugogodišnje i bogate tradicije Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, te ujedno predstavlja jasan pokazatelj da je ovaj Fakultet vremenom izrastao u respektabilnu akademsku ustanovu i postigao napredan naučni, organizacijski i edukativni nivo, koji ga čini bitnim faktorom Univerziteta u Sarajevu.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook