U Takmičarskom programu sedam predstava

'Najpozorišniji' festival u BiH: 43. Fedra u Bugojnu od 6. do 13. juna

Kultura03.06.15, 14:06h

'Najpozorišniji' festival u BiH: 43. Fedra u Bugojnu od 6. do 13. juna
Svečano otvorenje Festivala će biti upriličeno u subotu, 6. juna u 20:15 sati u Pozorišnoj dvorani KSC Bugojno, a prethodit će mu izložba Umjetničke galerije BiH „Slavimo olimpizam“ u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno

 

Na pres knferenciji u Maloj sali Kulturno-sportskog centra Bugojno istaknut je značaj Festivala i upućen poziv svim ljubiteljima pozorišne umjetnosti da budu dio ovog velikog kulturnog događaja u Bugojnu.


Po odluci selektorice mr. Ljijane Čekić odabrano je sedam predstava u takmičarski program u produkciji Teatar FEDRA Bugojno, Banjalučkog studentskog pozorišta, Pozorišta Travnik, DIS  pozorišta iz Banja Luke, Bosanskog kulturnog centra Gračanica u koprodukciji sa KUD  „Adem Alić“, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica  - DOL scena i Teatra Total Visoko.


U pratećem programu će se realizirati edukativne radionice, promocije knjiga i izložbe. A na osnovu saradnje sa sličnim državnim festivalima i amaterskim pozorištima u okruženju, na 43. Teatarskom festivalu BiH FEDRA Bugojno 2015. će u off programu predstave izvesti i Kazališna sekcija Kluba studenata komparativne knjižvenosti „K“ iz Zagreba i AP „Branislav Nušić“ iz Šida u koprodukciji sa Kulturno obrazovnim centrom Šid.


Vahid Duraković, direktor Festivala, je istakao da najstariji teatarski festival u BiH vrlo uspješno nastavlja dugogodišnju tradiciju i da vjeruje da ćemo i ove godine sačuvati epitet „najpozorišniji festival u BiH“.


Također, prisutnima se obratio i urednik biltena, Nedžad Milanović, te naglasio da će u toku Festivala biti izdano devet biltena, te da će na taj način učesnici i gledaoci biti informisani o svim aktivnostima i događajima na Festivalu.

 

Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić je istakao da je ponosan na ekipu koja svake godine realizuje Festival FEDRA i da mu je veliko zadovoljstvo biti partner Kulturno-sportskom centru Bugojno u svim projektima koji se realizuju u ovoj javnoj ustanovi.


Svečano otvorenje Festivala će biti upriličeno u subotu, 6. juna u 20:15 sati u Pozorišnoj dvorani KSC Bugojno, a prethodit će mu izložba Umjetničke galerije BiH „Slavimo olimpizam“ u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno.


Prva predstava koja će biti izvedena u takmičarskom programu, nakon ceremonije otvaranja, je „Shocking shopping“ Matjaža Zupančića u izvedbi Teatra Fedra Bugojno u režiji Suada Velagića.


Članovi žirija prof. dr. Nedžad Ibrahimović, Jelena Popović i Amira Kudumović će dodijeliti nagrade za najuspješnije 13. juna kada se Festival i završava.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook