Centar za odgovornu demokratiju tvrdi

Odmazda u UIO BiH: Uposlenik Danko Bogdanović prijavio korupciju, pa direktor riješio da mu se sveti?

Hronika01.06.15, 15:24h

Odmazda u UIO BiH: Uposlenik Danko Bogdanović prijavio korupciju, pa direktor riješio da mu se sveti?
Centar za odgovornu demokratiju LUNA iz Banjaluke traži odlučnu akciju nadležnih organa protiv direktora UIO BiH Mire Džakule, a njihovo saopćenje za javnost prenosimo u cjelosti

 


Centar za odgovornu demokratiju 'Luna' traži od nadležnih organa da pokrenu sve raspoložive zakonske mjere protiv direktora Uprave za indirektno oporezivanje g. Mira Džakule kako bi prestao sa odmazdom nad zaštićenim prijaviteljem korupcije g. Dankom Bogdanovićem i omogućio vraćanje zaštićenog prijavitelja korupcije na radno mjesto šefa Carinske ispostave Brčko.

 

Primjenjujući novi Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BIH, koji je stupio na snagu 01.01.2014. godine, nadležna tijela za provedbu zakona: Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije i Upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH su nedvosmisleno utvrdila da je g. Danko Bogdanović, kao zaposlenik Uprave za indirektno oporezivanje, prijavio korupciju u 'dobroj vjeri' i da je poslodavac proveo mjere odmazde koristeći protivzakonite disciplinske postupke koji su inicirani željom Uprave za indirektno oporezivanje da se osveti prijavitelju korupcije. Osveta nad prijaviteljem je rezultirala suspenzijom sa radnog mjesta koja traje od 29.07.2013. godine.  

 

Direktor UIO g. Miro Džakula izbjegava da postupi po instrukciji Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije od 10.03.2015.godine, kojom se traži ukidanje svih štetnih mjera prema g. Danku Bogdanoviću i vraćanje radno-pravnog statusa u prethodno stanje, gdje se u skladu sa Zakonom o zaštiti prijavitelja korupcije, u članu 8. stav 4, propisuje rok od tri dana u kojem rukovodilac mora ukinuti sve štetne radnje.

 

Obzirom da je pojava osvete nad prijaviteljima korupcije u BiH učestala, te da je slučaj g. Danka Bogdanovića prvi slučaj dokazane odmazde u skladu sa novim Zakonom o zaštiti prijavitelja korupcije, tražimo od svih nadležnih tijela da odlučno pokrenu sve raspoložive zakonske procese protiv direktora UIO g. Mira Džakule kako bi se na ovom slučaju dokazala snaga zakona i zaustavila praksa osvete nad prijaviteljima korupcije.  

 

Tražimo da:

 

1.    Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH, u skladu sa Članom 12. stav 1. Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, novčanom kaznom u iznosu od 10.000 KM do 20.000 KM kazni za prekršaj rukovodioca institucije g. Mira Džakulu za nepostupanje po instrukciji Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije i neizvršavanje korektivne mjere u skladu sa članom 8. stav 2. istog zakona,

2.    Tužilaštvo BiH podigne optužnicu za krivično djelo zloupotrebe položaja protiv g. Mira Džakule za evidentno i flagrantno izbjegavanje i ignorisanja zakona,

3.    Vijeće ministara BiH pokrene smjenu g. Mira Džakule,

4.    Parlamentarna skupština BiH pokrene proceduru usvajanja amandmana na Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije kojom bi se odmazda nad prijaviteljem strožije kažnjavala, jer očito zaprijećena kazna rukovodiocu u iznosu od 10.000 do 20.000 KM nije dovoljno zabrinjavajuća.

 

Naime, g. Danko Bogdanović je 22.03.2013. godine izvršio prijavu koruptivne šeme u Upravi za indirektno oporezivanje, koja je kasnije rezultirala hapšenjem osumnjičenih od strane državnog tužilaštva u akcijama 'Master' i 'Pandora'. Nakon toga prijavitelj korupcije biva suspendovan i do danas nije ostvario povratak na radno mjesto, dok je direktor UIO g.Miro Džakula nakon određenog vremena izvršio ponovno raspoređivanje uhapšenih lica na stara radna mjesta.

 

Luna Centar za odgovornu demokratiju je inicirala i koordinirala proces usvajanja državnog zakona za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju i zalaže se za usvajanje zakonodavno-pravnog okvira za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju na svim niovima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook