Nevjerovatan životni put bogatašice

Sara Blakely o milionima koje je zgrnula: Ako ste šu*ak, postat ćete još veći šu*ak, a novac je zabavno...

Showbizz24.05.15, 09:57h

Sara Blakely o milionima koje je zgrnula: Ako ste šu*ak, postat ćete još veći šu*ak, a novac je zabavno...
Amerikanku Saru Blakely, osnivačicu i vlasnicu tvrtke Spanx, Forbes je 2012. godine proglasio najmlađom milijarderkom na svijetu, s naglaskom na to da je riječ o ženi koja je svoje bogatstvo sama stekla a ne naslijedila. Tada je imala 41-godinu. Danas vrijednost njene tvrtke Forbes procjenjuje na 1,01 milijardu dolara

 

Sara Blakely rođena je 27. februara 1971. u Clearwateru na Floridi. Da posjeduje poduzetnički duh vidjelo se još u djetinjstvu. Tako je, primjerice, za Noć vještica u svom domu organizirala zabavu i pozvala susjede kojima je naplaćivala ulaz. 

 

Nakon srednje škole razmišljala je o pravnom fakultetu, a onda je jedva uspjela naći bilo kakav posao. Posrećilo joj se kad se uspjela zaposliti kao prodavačica telefaks uređaja. To je, kako je isticala, jedino što joj se nudilo. A onda se jedne noći, dok se spremala za izlazak, sasvim slučajno rodila ideja o biznisu koji joj je donio bogatstvo.

 

Kako nikako nije mogla pronaći gaćice koje joj se ne vide ispod bijelih hlača, odlučila je da će proizvesti vlastite. To su bili začeci Spanxa, a danas su njeno "nevidljivo" rublje i posebno oblikovane tajice koje oblikuju struk, stražnjicu i bedra, nezoistavni komadi u ormarima milijuna žena diljem svijeta. 

 

Prvi "ured" imala je u svom stanu u Atlanti. Kao i u svakom drugom biznisu, na početku joj nije bilo nimalo lako. Kreatorica Spanxa borila se da njen proizvod dođe na police robnih kuća i onda, kada joj je to uspjelo, bila je zabrinuta jer prodaja nije išla dobro. Čak je trgovcima zbog toga morala plaćati kaznene penale. 

 

Omiljena stvar Oprah Winfrey

 

Svoj stari posao u trgovini radila je paralelno dvije godine, sve do 2000. godine kada je Oprah njene gaćice nazvala svojom "omiljenom stvari". Pomoglo joj je i gostovanje u nekim TV emisijama. Nakon toga je sve je krenulo uzlaznom putanjom. 

 

Sari Blakely danas njene spanxice, ali i drugi odjevni proizvodi koje je u međuvremenu razvila i plasirala, osiguravaju vrtoglavu zaradu. Još uvijek je jednina vlasnica tvrtke. 

 

Bez obzira što je danas planetarno popularna, i dalje se boji javnih nastupa, ali putuje okolo i redovito održava predavanja. Boji se i letenja avionom i visine. 

 

Udala se 2008. godine za Jesse Itzlera, suosnivača Marquis Jeta. Još i danas prepričava kako ju je obuzela panika jer je u zadnji čas pred vjenčanje partneru otkrila koliko je zaista bogata, a do tada je tu tajnu znala samo njena obitelj. 


Blakely je dio zarađenog novca uložila u nekretnine. 2011. kupila je 8,8 milijuna dolara luksuzni resort u Clearwateru, gdje je odrasla. Blakely i njezin suprug 2008. također su kupili 12.1 dolara vrijedan stan na 15 Central Park West, a zatim ga 2014. prodali za 30 milijuna dolara. 

 

Filantropkinja i 'skromna' bogatašica

 

Osnovala je Zakladu Sara Blakely 2006. godine koja pomaže ženama, a u 2013. zajedno s Warrenom Buffettom i Bill Gatesom obećala je da će najmanje polovicu svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe. 

 

U više navrata "skromna" milijarderka dala je do znanja kako je novac nije promijenio. 

 

"Ako ste šupak, postat ćete još veći šupak. Ako ste dobar čovjek, postat ćete još bolji. Novac je zabavno napraviti, zabavno ga je trošiti i zabavno ga je dijeliti", kazala je Sara Blakely.

 

(danas.net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook