Prozvali je 'hrvatskim Šešeljem u suknji'

Ruža Tomašić: 'Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište - puno će Srba iz Hrvatske morati u Srbiju!'

Hronika06.05.15, 13:26h

Ruža Tomašić: 'Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište - puno će Srba iz  Hrvatske morati u Srbiju!'
Izjava Ruže Tomašić, predsjednice Hrvatske konzervativne stranke i europarlamentarke, o tome kako će 'jako puno Srba iz Hrvatske morati ići u Srbiju' šokirala je javnost u Hrvatskoj i regiji te izazvala snažne reakcije domaćih i stranih političara

 

Podsjetimo, Tomašić je prije dva dana u Vukovaru rekla: - Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju.

 

Ovu je izjavu najoštrije osudio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak koji je istup Ruže Tomašić nazvao 'fašističkim'. U priopćenju, koje je u srijedu medijima dostavljeno iz sjedišta Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu, stoji kako ministar Crnadak drži da je Tomašić svojom izjavom prijetila Srbima i vrijeđala ih kao narod.

 

- Riječ je o fašističkoj izjavi kojom se jedan narod označava prljavim i kojom se ljudima prijeti samo zato što ne pripadaju jednom narodu", stoji u izjavi Crnadaka, koji je ujedno visoki dužnosnik Partije demokratskog progresa (PDP), čiji je lider aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

 

Ministar vanjskih poslova BiH drži da su stajališta hrvatske eurozastupnice ne samo šovinistička i uvredljiva, nego ujedno nanose ogromnu štetu europskoj ideji i procesu pomirenja u regiji.

 

- Posebice je opasno to što je Tomašić zastupnica u Europskom parlamentu, a ovakvi komentari samo potiču euroskeptike i protivnike pozitivnih procesa - stoji u izjavi šefa bosanskohercegovačke diplomacije.

 

Crnadak je izrazio uvjerenje kako će službene politike država zapadnog Balkana, uključujući Hrvatsku, te svih ostalih članica Europske unije biti snažnije od 'mračne i prevladane politike' koju zastupa Ruža Tomašić.

 

S Crnadakom se slaže i vodstvo IDS-a koje je također snažno reagiralo na spornu izjavu. Smatraju je neprimjerenim, neprihvatljivim i nedopustivim istupom javnog govora mržnje.

 

- Izjava i ratnohuškačka retorika Ruže Tomašić neprihvatljive su i potpuno neprimjerene u svakom civiliziranom društvu. One se kose sa svim načelima modernog društva i nikako ne smiju biti prihvaćene kao legitiman politički stav - naveo je u priopćenju predsjednik IDS-a Boris Miletić.

 

Izrazio je uvjerenje da građanke i građani Hrvatske u potpunosti odbacuju izjave Ruže Tomašić.

 

Miletić je rekao kako vjeruje i da hrvatski građani znaju dobro razlikovati domoljubne vrijednosti od netrpeljivosti prema sugrađanima drugih vjera i nacija. Naglasio je kako Hrvatska, kao najnovija članica EU, ima jedinstvenu priliku da se u Europi i u svijetu pokaže kao moderna država u kojoj se poštuju prava svih građana i nacionalnih manjina, te promoviraju vrijednosti poput suživota, tolerancije, multikulturalizma, ali i uvažavanja drugih i drugačijih.

 

- Ovo su vrijednosti na kojima se temelji Istra, a upravo ovih dana istarski gradovi slave 70. godišnjicu oslobođenja od fašizma, čije su posljedice bile takve da se sve trebalo graditi iz temelja - stoji u priopćenju.

 

Dodaje se kako će IDS uvijek ukazivati na opasnost takvih izjava, koje nastoje promijeniti današnje dosegnute demokratske vrijednosti, te stoga poziva Tomašić da povuče ovu izjavu i ispriča se svim građanima Hrvatske, posebice pripadnicima srpske nacionalne manjine.

 

Tomašićina je izjava snažno odjeknula i u Srbiji gdje je srpski Blic predsjednicu Hrvatske konzervativne stranke nazvao 'hrvatskim Šešeljem'.

 

- Da kojim slučajem živi u Srbiji, Ruža Tomašić bi zbog zalaganja za etničko čišćenje bila uhapšena - navodi Blic koji uz Tomašićinu fotografiju podsjeća kako upravo ona predstavlja Hrvatsku u Europarlamentu.

 

Blic prenosi i izjavu srpskog šefa diplomacije Ivice Dačića koji je rekao kako 'očekuje da se hrvatski državni vrh ogradi od ovakvih izjava'.

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook