Foto/'Pričaj Lilit', nova knjiga poezije bosanskohercegovačke pjesnikinje

Nermina Omerbegović: 'Moje pjesme su emotivna reakcija na konkretnu osobu!'

Kultura15.04.15, 17:51h

Nermina Omerbegović: 'Moje pjesme su emotivna reakcija na konkretnu osobu!'
Devet godina od 'Prizivanja dodira' bh. pjesnikinja i novinarka Agencije Fena, u izdanju hrvatske izdavačke kuće 'Shura' objavila je novu zbirku pod nazivom 'Pričaj lilit'. Za Depo portal govori o desetogodišnjim pauzama između objavljivanja, erotici u poeziji koja je još uvijek 'zabremede', mladim autorima i autoricama zbog kojih bi voljela da dobije na lutriji i oglasu koji bi rado stavila na sebe, da više ne zbunjuje.

 

Uz zadovoljstvo što je Vaša nova knjiga poezije ugledala  svjetlo dana, malo me je iznenadio opatijski izdavač. Zar nije bilo nešto bliže od Opatije i kako je zapravo došlo do saradnje?

 

Priča o Opatiji je priča o zaista spontanom spoju dobrih energija. Jednostavno meni kao da je suđeno da knjigu objavim u 10 godina. Lilit tu granicu pomjera na devet godina koliko je prošlo od Prizivanja dodira (2006). Ja sam pravila greške kad sam slala Fondaciji za izdavaštvo. Greške tipa- nabešam ja pjesme i pošaljem. Pa me odbiju. Ali radeći finalnu obradu Lilit shvatila sam da je i do mene. Ja sam redala pjesme a nisam pravila knjigu misleći 'ajde nek' ja prođem a onda ću je srediti. I postoji jedna divna žena, pjesnikinja, kritičarka i esejistkinja Darija Žilić iz Zagreba  koja se može nazvati kumom knjige. Ona, ljuta što mi knjiga još ne izlazi, odlučila je uzeti stvar u svoje ruke i naći mi izdavača u Hrvatskoj. Nas dvije smo se upoznale prije više od 10 godina na nekom Goranovom proljeću i onda se ponovo našle na Facebooku. Vidjele smo se u zadnje tri godine jedno dva puta u Sarajevu. I Darija je pronašla izdavačku kuću Shura iz Optije koju vodi Shura Dumanić. Žena je prošle godine pogledala rukopis, rekla da će se potruditi da izađe i na početku ove godine samo poslala poruku da ga sredim. Opet, recenzent Tin Lemac je osoba koju znam s fejsa. Znači njega i Shuru i ne znam faktički. Ja sam u to uključila i Jelenu Korenčić koja mi je radila prelom i vizuelni identitet.Tako da Pričaj Lilit uvezuje tri a možda i više gradova - Sarajevo, Zagreb i Opatiju .

 

lilit

 

Iz onoga što naslućujem iz recenzije, nastavljate nositi teret pjesnikinje koja piše erotsku poeziju. Koliko Vas te etikete umaraju, koliko je apsurdno što se u 21. vijeku erotska poezija još uvijek doživljava kao kuriozitet? 

 

Ne umaraju više. Postaju zabavne. Ali jedino što bih možda trebala na sebe da stavim je oglas da ja nisam nikakva vamp žena ni žderačica muškaraca (smijeh). U principu moje pjesme imaju tu dozu erotskog ali one su prije emotivna reakcija na nekog. Na neku konkretnu osobu... A da je apsurdno da je to nekome zabremedet, da tako kažem, jeste. Mada dolaze neke nove generacije pjesnikinja i otvaraju i taj prostor.

 

Da li je vraćanje mitu inspirisano pozicijom žene koja se od Lilit do danas bitno ne mijenja?

 

Meni je neka osnova što se tiče knjige u svakom segmentu bio manjak komunikacije, između muškaraca i žena i inače.Tako da se i u tim pjesmama koje se tiču Lilit, kao prve žene Adamove i dalje Eve, bavim, odnosno zamišljam, kako taj nedostatak komunikacije potiče još od prve žene i čovjeka.

 

nerica-2

 

Recenzent navodi smjelo i lucidno povezivanje poezije i trača. Može li se uopšte život, pa samim tim i poezija, zamisliti bez te društvene razonode?
 

Ima trača i trača. Protivnik sam zlobnih tračeva. A trač u knjizi-pa kako se samo moje ime spominje, ja sam otračala sebe(smijeh).

 

Kakva je bh. savremena književna scena?

 

Mislim da imamo odličnu književnu scenu. I da dolaze neki novi, mladi, talentovani... Dolaze u kokuzluk i sve ostale probleme.
Ja maštam da dobijem na Bingu ili lotu i da objavim bar desetak knjiga s paprenim honorarima nekim mladim autorima s čijim se stvaralaštvom povremeno sretnem.

 

Šta je po Vama teže, biti novinarka i pjesnikinja ili samo pjesnikinja, ako govorimo o poziciji žene-autorice u Bosni i Hercegovini? Čini mi se da se to kod muškaraca podrazumijeva, poželjno je da budu sve što požele. 

 

U poeziji imam više slobode za sebe. U novinarstvu se bavim drugima. Nije nijedno teško. Nekad zamori. Zbog toga što i sami znate uzalud vrtimo neke teme godinama a nema pomaka.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/K.Ljevak

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook