Evo zašto nema olupine

Stručnjaci se složili: 'Posljednji pozdrav' otoku s kojeg potiče pilot ključ je nestanka aviona!

Hronika02.03.15, 19:44h

Stručnjaci se složili: 'Posljednji pozdrav' otoku s kojeg potiče pilot ključ je nestanka aviona!
Hardy je proveo šest mjeseci analizirajući podatke s izgubljenog leta koji je nestao s radara prije godinu dana s 239 putnika, nadajući se kako će riješiti problematiku nestanka. Zaključio je kako su spasilački napori, provedeni u Indijskom oceanu, promašili mjesto pravog pada letjelica za 100 nautičkih milja

 


"Ukleti" let MH370 Malaysia Airlinesa krenuo je na emotivni prelet "posljednjeg pozdrava" pokraj pilotova rodna otoka Penanga prije nego što je namjerno spušten u ocean gdje je potonuo, hiljadama kilometara daleko od najbližeg kopna, tvrdi britanski pilot koji smatra kako je otkrio posljednje počivalište aviona za kojim se neuspješno tragalo mjesecima.


- Prelet preko Penanga je neuobičajen i vjerovatno je ključ do počinitelja - ispričao je Simon Hardy, iskusni pilot Boeinga 777 u jednoj od glavnih komercijalnih avio kompanija.

 

Njegov je teoriju podržao i David Learmount, vodeći sigurnosni stručnjak te suradnik magazina Flight International.

 

Hardy je proveo šest mjeseci analizirajući podatke s izgubljenog leta koji je nestao s radara prije godinu dana s 239 putnika, nadajući se kako će riješiti problematiku nestanka. Zaključio je kako su spasilački napori, provedeni u Indijskom oceanu, promašili mjesto pravog pada letjelica za 100 nautičkih milja.

 

Uz to, vjeruje kako rješenje zagonetne putanje leta MH370 u tome što je taj put omogućio da "neko" ima "posljednji pozdrav" na malezijski otok Penang. Kapetan nestalog aviona Zaharie Ahmad potječe s Penanga dok je njegov kopilot Fariq Abdul Hamid iz Selangora.

 

Hardy nastavlja kako je pilot učinio "nevjerovatnu stvar", osam puta je ulijetao u zračni prostor Malezije i Tajlanda čime je zbunio kontrolore leta. Nakon toga avion je napravio snažan zaokret za 180 stupnjeva prema Penangu.

 

- Trebali su mi mjeseci da otkrijem to. Ključ je bio Ayers Rock. Više puta sam i sam napravio takav manevar kako bih vidio ovo čudo prirode i lokalitet. Neko je želio imati emotivan pogled na Penang - objašnjava Hardy.

 

Iako spasilačke ekipe smatraju kako se avion srušio, Hardy vjeruje da je pilot spustio letjelicu na površinu mora te je potopio, čime je objašnjen nedostatak olupine i krhotina. Australske vlasti su u kontaktu s Hardyjem te su potvrdili potencijalni kredibilitet priče.

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook