NAKON PRIJAVE SDP-a

Istraga protiv načelnika Opštine Stolac Stjepana Boškovića i saradnika: Mržnja, razdor, zloupotreba položaja...

Hronika05.02.15, 16:01h

Istraga protiv načelnika Opštine Stolac Stjepana Boškovića i saradnika: Mržnja, razdor, zloupotreba položaja...
Na osnovu krivične prijave koju je po ovlaštenju Općinskog odbora SDP Stolac podnio Nerin Dizdar, predsjednik OO SDP Stolac, nadležno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv načelnika Općine Stolac Stjepana Boškovića i dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stolac, Željka Babića

 

Osumnjičeni dvojac se tereti za počinjenje više krivičnih djela, uključujući izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina, zloupotrebu položaja i nesavjesan rad u službi.

 

Podsjećanja radi, posljednja krivična prijava je podnesena zbog protivzakonitog obilježavanja tzv. Dana Općine Stolac, gdje je u procesu zakazivanja tzv. svečane sjednice Općinskog vijeća, suprotno Poslovniku o radu ovog tijela, zaobiđen predsjedavajući OV. Također, poziv za sjednicu je upućen isključivo vijećnicima hrvatske nacionalnosti, čime je osporen legitimitet i de facto suspendovani mandati vijećnika drugih nacionalnosti, koji su im dodijeljeni od građana na demokratskim izborima.

 

Inače, sjednica je sazvana povodom dana sv. Ilije koji se bez pravnog utemeljenja, tj. bez valjane Odluke Općinskog vijeća kvalifikuje kao Dan OpćineStolac. Na sjednicu OV su pozvani i u njoj učešće uzeli vjerski dužnosnici i javni zvaničnici isključivo iz reda hrvatskog naroda, odnosno HDZ-a Bosne i Hercegovine. Na službenim stranicama Općine je navedeno da „program“ obilježavanja tzv. Dana Općine uključuje održavanje mise i drugih aktivnosti stolačke katoličke crkve, što je suprotno pluralnom karakteru i sekularnom ustroju države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.


Napominjemo da su još 2013. godine na inicijativu SDP-a, koji nakon 2002. godine u ovom tijelu po prvi put ima svoje vijećnike, vijećnici iz reda povratničke populacije od CIK-a BiH i OHR-a tražili sankcionisanje dopredavajućeg OV Stolac i načelnika Općine po istom pitanju. Nakon ponovljenog počinjenja protivzakonite prakse obilježavanja tzv. Dana Općine u julu 2014. godine, SDP Stolac je podnio i krivičnu prijavu. Po ovoj prijavi, posljednjih dana je više vijećnika i političkih dužnosnika pozvano na davanje izjava u svojstvu svjedoka, a dvojac iz naslova u svojstvu osumnjičenika.


Vjerujemo da je čin pokretanja službene istrage protiv odgovornih za kršenje Ustava, zakona i podzakonskih akata države Bosne i Hercegovine u navedenom slučaju tek prvi, mali, ali značajan korak u obnovi i uspostavi Općine Stolac kao mjesta koje istinski pripada svim građanima Općine, u kojoj moraju biti dokinuti svi oblici devijantnog djelovanja i nacionalističkog ekskluzivizma, navodi se u saopštenju Službe za informisanje OO SDP BiH Stolac.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook