NACIONALNI PARK U RALJAMA PRIVATNIH INTERESA

Savjetnik načelnika Bihaća uz pomoć Rusa pokušava uništiti i rasprodati Unu

Hronika26.01.15, 19:03h

Savjetnik načelnika Bihaća uz pomoć Rusa pokušava uništiti i rasprodati Unu
Kada u jednoj državi želite prodati rijeke za hidro-energetsko iskorištavanje, eksploatisati šume ili druga prirodna bogatstva, to možete uraditi vrlo lako, barem u onom smislu da pronađete investitora koji će uložiti novčana sredstva u takve projekte. Za to čak ne morate ni biti velik stručnjak

 

Prevedeno, prodati šumu ili rijeku može svaka vlast. Dovoljno je da otvorite poziv za prodaju prirodnog bogatstva i investitori koji poput morskog psa tragaju za takvim investicijama će se pojaviti na vašim vratima. Naravno za to politika treba biti nezrela i ne nalaziti druge mogućnosti punjenja budžeta osim sirove rasprodaje vlastitih bogatstava. 

 

Investicija koja se privatnom investitoru vraća u roku od 4 godine i to stopostotno, naravno ovo ovisi o količini energije koju postrojenje proizvodi, i svake slijedeće donosi zaradu investitoru po principu rente, a mjestu investiranja ostavlja posljedice u smislu ekoloških devastacija, samo je jedan od razloga zašto investitori diljem svijeta traže države koje su dovoljno slabe da prodaju vlastita prirodna bogatstva u svrhu proizvodnje energije.

 

Vlast u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu u nemogućnosti pronalaska načina za smanjivanje stope nezaposlenosti i boljeg punjenja budžeta, nažalost kreće lakšim putem i nastoji rijeku Unu baciti u ralje privatnih interesa. Dubioza cijelog slučaja je još veća ako uzmemo u obzir činjenicu da se iste elektrane planiraju graditi u Nacionalnom parku "Una", što kao normalno može biti okarakterisano samo u Bosni i Hercegovini.

 

Predstavnici gradske administracije su u nedavnim istupima komentarisali novo-osnovani projekat Nacionalni park "Una" riječima: "Pa nije to svetinja da se ništa ne može raditi na tom području..." 

Ova izjava daje sliku neopredjeljenosti grada za jasnim strateškim ciljevima, kao i nepoznavanja suštine definicije Nacionalnog parka.

 

Nakon što je Šefik Smlatić (SDA), savjetnik gradonačelnika Bihaća, kandidat za premijera u prošloj Vladi USK-a,  organizator Una regate, bivši ministar MUP-a USK-a, predsjednik organizacionog odbora Sedra Sevdah Festa, bivši direktor Lijanovićeve firme u Agrokomercu, sef odjela UDBA-e za Okrug Bihać, itd., predstavio nepoznatog ruskog investitora mještanima Martin Broda, a o kojem je javnost preko našeg portala uspjela saznati samo ime, ovih dana nastavlja sa prodajom potencijala rijeke Une u elektro-energetske svrhe.

 

Tako je Smlatić posjetio predstavnika Ruskog poslovnog kluba u Beogradu, te istom samoincijativno prezentovao energetske projekte na nivou grada Bihaća, a kao fokus predstavio energetsku-iskoristivost rijeke Une.

 

Treba istaći da je Kemal Osmanović, predstavnik trenutnog investitora za martinbrodske elektrane, u osnivački kapital firme registrovane u BiH  Bosna Energy unio nevjerovatnih 100.00 KM, dok je rus Oleg sa kapitalom od 1.900 KM doprinio osnivačkom ulogu ovog preduzeća. 

 

Kemalu ovo nije prvi posao ovog tipa. U Bosni i Hercegovini je u suradnji sa Bičakčić d.o.o - bivšeg premijera FBiH Edhem Bičakića već bio u sličnim poslovima ili barem ih je populistički najavljivao.

 

On je sa kompanijom "Greta Energy" sa sjedištem u Torontu  planirao graditi šest HE u ZE-DO Kantonu. Tada, 2011. godine, kao predstavnik navedene kompanije, Kemal Osmanović govorio je o investiciji u elektrane na rijeci Bosni od 150 miliona eura, dok je kompletna invesiticija sa uređenjem obala trebala iznositi 200 miliona eura. Na tim projektima, po njegovim riječima, zaposljenje je trebalo pronaći oko 1.000 radnika.

 

Četiri godine nakon tih izjava, Osmanovićeve riječi ostale su samo puste želje, a takve investitore sada Smlatić predstavlja kao uspješne. Sada Osmanović sa rusom Olegom i njihovim partnerom u vlasti Šefikom Smlatićem napada Nacionalni park "Una". 

 

Da li Slmatić ima veliku želju da sa gradskom administracijom stavi svoj potpis na historijski ekološki ciklus rijeke Une ili samo izvršava zadatke postavljene od viših stranačkih instanci?

 

U priloženom videu (od 8. minute) pogledajte šta ugledni građani grada Bihaća, kao i neka svjetski poznata imena misle o izgradnji hidrocentrala na rijeci Uni i u NP "Una".

 

 

(cazin.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook