Tako se to radi u svijetu

I građani doniraju novac: U Beču se gradi veliki moderni azil za životinje

Hronika25.01.15, 12:11h

I građani doniraju novac: U Beču se gradi veliki moderni azil za životinje
U Beču je u toku gradnja velikog azila za životinje. U njemu će utočište naći 150 pasa i više od 300 mačaka, ali i manjih ljubimaca kao što su hrčci, kunići i druge sitne životinje. Azil će se prostirati na 9.700 metara kvadratnih, prenosi novinska agencija Patria.

 

 

 

Izgradnja skloništa za napuštene životinje koštat će 15 miliona eura, a samo grad Beč u te svrhe uložit će 10 miliona. Kako bi se došlo do potrebne cifre od 15 miliona grad je zamolio građane i organizacije za zaštitu životinja da svojim donacijama pomognu što bržu izgradnju azila, tačnije„modernog kompleksa za napuštene životinje“.

 

Zanimljivo je da novi azil TierQuarTier neće biti pogodan samo za životinje nego i za životnu sredinu. Za zagrijavanje prostora i vode koristit će se energija stvorena spaljivanjem materija sa obližnje deponije. Ova deponija, spaljivanjem smeća već proizvodi električnu energiju za 3.000 obližnjih domaćinstava.

 

Izgradnja azila bit će završena po svemu sudeći tokom ove godine, nakon čega će građani Beča moći ne samo da udome zbrinute pse, već i da dolaze i sa njima provode slobodno vrijeme.

 

Zamislite ovakav projekat u našoj zemlji – human, ekološki i otvoren za saradnju sa građanima. 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook