Stranački lideri nakon dogovora koalicije na državnom nivou

Pozivamo HDZ da na sebe preuzme ulogu legitimnog predstavnika hrvatskog naroda!

Front09.11.14, 20:48h

Pozivamo HDZ da na sebe preuzme ulogu legitimnog predstavnika hrvatskog naroda!
Izetbegović je na kraju kazao da će se čuti sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, naglasivši da potpisani Programski principi nemaju ničeg čemu bi se HDZBiH suprotstavio, odnosno što je protiv njihovih interesa

Vjerujem da će ovaj sastanak i potpisi koje smo stavili na zajedničke Programske principe biti početak nečega novog u međusobnim odnosima - kazao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić novinarima nakon današnjeg sastanka delegacija Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za promjene i Demokratske fronte koji je održan u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

 

Naglasio je da će to značiti stabilizaciju i smirivanje političkih prilika na ovim prostorima i "da ćemo se okrenuti konačno problemima i pitanjima života i građana".

 

Bosić je informirao novinare da su se predsjednici pet stranaka složili da bi trebalo preći iz faze politike konflikta u fazu politike međusobnih interesa i dogovranja, a to su potvrdili potpisivanjem Programskih principa za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018 godina.

 

Nakon dogovora o koaliciji na državnom nivou između SDA, DF i SDS-a, upućen je poziv i HDZ-u BiH kao legitimnom predstavniku hrvatskog naroda u BiH da se pridruži ovim programskim principima.

 

- Vjerujem da će to značiti stabilizaciju i smirivanje političkih prilika na ovim prostorima, da ćemo se okrenuti konačno problemima i pitanjima običnog života i građana, da ćemo govoriti o nezaposlenosti, da ćemo se dogovarati kako pokrenuti privredu u BiH - kazao je Bosić.

 

Također je i predsjednik DF-a Željko Komšić rekao da je cilj potpisivanja Programskih principa promjena cijele paradigme političkog djelovanja, odnosno brze mjere, brze dobre vijesti za BiH.

 

- Cilj ovoga jeste da pokažemo građanima BiH da politika može biti odgovornija prema ovoj zemlji, njenim ljudima i njenoj budućnosti - naglasio je Komšić.

 

Naglasio je da, pored ostalog, imaju obavezu i prema građanima BiH da pokažu da politika može biti i nešto drugo od onoga što su do sada gledali.

 

- Narod ove zemlje s pravom očekuje kvalitativne promjene ne samo u našem ponašanju nego i promjene u rezultatima našega rada. Mora biti neka korist od onoga što smo mi danas započeli - istakao je Komšić.

 

Dodao je da akt koji su danas potpisali nije potpun bez još nekih političkih faktora. Ostalo je otvoreno da se i te političke stranke priključe, rekao je.

 

- Devetnaest godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i osam godina nakon zastoja u BiH bilo je krajnje vrijeme za promjenu odnosa, koji su sadržani na papiru koji smo danas potpisali i za koji sam siguran da će podržati veliki broj bh. građana, jer to zastupa interes građana i glasača – kazao je nakon potpisivanja zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

 

Naglasio je odlučnost u namjeri da osiguraju stabilno funkcionisanje parlamentarnih većina i izvršne vlasti u BiH, koje će prekinuti višegodišnji zastoj u provođenju neophodnih reformi zasnovanih na Dejtonskom mirovnom sporazumu, isključujući svaku neprimjerenu i neproduktivnu polemiku o pitanjima koja ugrožavaju integritet i suverenitet države, stabilizaciju mira i relaksaciju međuetničkih odnosa.

 

- Ovo je jedan kamen temeljac za buduće odnose u BiH, čestitam svim potpisnicima uz očekivanje da se i ostali pridruže i potpišu dokument - zaključio je Izetbegović.

 

Odgovarajući na pitanje novinara, predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je kazao da ovaj sastav ima većinu, a očekuje da se priključe ovom sporazumu legitimni predstavnici hrvatskog naroda, HDZ-a BiH.

 

- Očekujemo da HDZ preuzme na sebe ulogu zaista legitimnog predstavnika hrvatskog naroda. Pozivamo ih, nema nikakvog uslovljavanja, potpuno otvoreni, sa željom da se i taj dio priključi ovome, i da budu prisutni u sazivu Vijeća ministara, bez ikakvih ograničenja - naglasio je Ivanić.

 

Izetbegović je na kraju kazao da će se čuti sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, naglasivši da potpisani Programski principi nemaju ničeg čemu bi se HDZBiH suprotstavio, odnosno što je protiv njihovih interesa.

 

Lider Narodne demokratske partije (NDP) Dragan Čavić je čestitao potpisnicima uz nadu da će se i ostale stranke pridružiti potpisivanju Programskih principa, smatrajući  da je prošlo vrijeme onih koji su bili na vlasti, onih koji su pravili probleme, a nisu ih rješavali.

 

(Fena/Foto: Oslobodjenje.ba/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook