NA POTEZU JE DRŽAVNO TUŽILAŠTVO

Da li je na pomolu nova velika pljačka u BiH: Zavirite u krivičnu prijavu protiv kompanije 'Tuš'

Biznis Klub24.10.14, 16:25h

Da li je na pomolu nova velika pljačka u BiH: Zavirite u krivičnu prijavu protiv kompanije 'Tuš'
Pogubne posljedice zatvaranja slovenačkog trgovačkog lanca u BiH, pranje novca i uništavanje više od 100 bh. firmi kojima trgovine 'Tuš', prema navodima iz prijave, ukupno duguju 20.602.488,00 KM... Zavirite u krivičnu prijavu protiv ove kompanije!

 

Kao što je prethodnih dana najavljeno u javnosti, protiv slovenačke kompanije 'Tuš', tačnije protiv Mirka Tuša (vlasnika) i Mirka Mlinara (izvršnog direktora) te još nekoliko lica i preduzeća koji su u njihovom vlasništvu, podnijeta je krivična prijava zbog, kako se navodi, "sumnje da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala, prevare u privrednom poslovanju i poreske utaje".


Prijava je u četvrtak, 23. oktobra, zaprimljena u Tužilaštvu BiH - Odjel II za organizirani kriminal i terorizam, a osim navedenih lica podnijeta je i protiv Branka Cokana i Habijana Vida, državljana Slovenije koji su bili u poslovnim odnosima sa kompanijama 'Tuš'.


O pogubnim posljedicama zatvaranja slovenačkog trgovačkog lanca u BiH, pranju novca i uništavanja više od 100 bh. firmi kojima trgovine 'Tuš', prema navodima iz prijave, ukupno duguju 20.602.488,00 KM, možete čitati u tekstu koji je danas objavio DEPO Portal.   


Prema slobodnim procjenama Nedima Kalamujića, vlasnika firme Interkamp, koja je također oštećena od strane 'Tuša', oštećenih pravnih lica u BiH nakon povlačenja slovenačke kompanije ima preko 100, a oni, grubo govoreći, zapošljavaju više od 2000 lica (+ radnici Tuša), koji obezbjeđuju egzistenciju  za cca 10.000 lica. Osim toga, navodi Kalamujić, ove firme ostvaruju godišnji ukupan prihod u iznosu od preko milijardu KM, te samim tim državi plaćaju poreze i doprinose od blizu 300 milona KM godišnje.


Grupa oštećenih bh. obavljača, koji dolaze iz svih dijelova zemlje, trebala bi se sastati naredne sedmice u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, da bi se dogovorile i koordinirale dalje aktivnosti prema Tužilaštvu  BiH, nadležnim ministarstvima, UIO BiH, inspekcijama, diplomatskim  predstavništvima Slovenije, ali i prema EU i OHR-u, sve u cilju zaštite i konačne naplate svojih potraživanja.


A šta sve sadrži krivična prijava protiv kompanije 'Tuš' možete pogledati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook