AKCIJA 'GILBRALTAR' JOŠ TRAJE

Osumnjičeni privedeni u SIPU. Eronet i marketinška scena u BiH obezglavljena!

Hronika22.10.14, 22:12h

Osumnjičeni privedeni u SIPU.  Eronet i marketinška scena u BiH obezglavljena!
Čelnici najvećih marketing agencija, privatnih tv stanica i Eroneta danas su "pali" u velikoj akciji državne agencije za istrage i zaštitu, a po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva "Gibraltar“, koja se izvodi na području Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda. 

 

U akciji je do sada privedeno osam osoba: Neven Kulenović (1967.), Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), Lajla Torlak (1978.), Darko Aleksić (1965.), Stipe Prlić (1958.), Zoran Bakula (1964.) i Senad Zaimović (1964.). Do ponoći se očekuje i dolazak u pritor Ejuba Kučuka.

 

Istražnim aktivnostima navodno je utvrđeno da su članovi organizirane kriminalne grupe na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura, izvlačili novac posredstvom off shore kompanija u inostranstvu i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana. Dio novca je navodno zadržan na računima off shore kompanija, dok je dio prebacivan na lične račune osumnjičenih osoba u inostranstvu i korišten za kupovinu skupocjene imovine. 

 

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, u saradnji s pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i MUP-a Republike Srpske. Aktivnosti u okviru ovog predmeta intenzivno se nastavljaju, a o konačnim rezultatima javnost će biti naknadno informirana, saopćeno je iz SIPA-e.

 

FENA/DEPO PORTAL  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook