Sedmica aktivnog starenja u Sarajevu

Zavirite u svijet starijih i otkrijte čime se bave

Hronika23.09.14, 18:07h

Zavirite u svijet starijih i otkrijte čime se bave
Centar za aktivno i zdravo starenje Novi Grad Sarajevo povodom obilježavanja sedmice aktivnog starenja organizuje dane otvorenih vrata, koje će biti propraćene mnogobrojnim aktivnostima, između ostalog i predstavljanje svake radionice pojedinačno i rukotvorina izrađenih na istim.

 


Prvog dana sedmice aktivnog starenja pored redovnih aktivnosti, izložene su rukotvorine izrađene na radionici pletenja i heklanja.  U poslijepodnevnim satima korisnici su zajedno sa aktivistima centra posjetili Gradsku vijećnicu, gdje im je održano predavanje o historijatu vijećnice, saopćili su iz Centra za aktivno i zdravo starenje Novi Grad Sarajevo

 

U utorak je održano predavanje o zdravoj ishrani uz degustaciju zdravih zalogajčića. Danas je centar posjetila delegacija Općine Novi Grad Sarajevo zajedno sa načelnikom Semirom Efendićem.


Sedmica aktivnog starenja održaće se u period od 22.09. do 27.09. tekuće godine, a počela se obilježavati u SAD-u od 2006. godine, da bi se kasnije proširila i na ostatak svijeta, a ove godine će se po prvi put obilježiti u Bosni i Hercegovini, odnosno na Balkanu.

 

- Ovim želimo  aktualizirati probleme starije populacije, skrećući pozornost vlasti, donatora i drugih. Misija je podsticanje aktivnog starenja te sprečavanje socijalne izoliranosti starijih osoba, navodi se u saopćenju Centra za aktivno i zdravo starenje Novi Grad Sarajevo .

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook