DOK SE ODLUČIVALA SUDBINA MILIONA LJUDI

Dešavanja u Daytonu o kojima niste ništa znali: Milošević jeo jastoge, Alija gledao fudbal...

Hronika23.09.14, 15:46h

Dešavanja u Daytonu o kojima niste ništa znali:  Milošević jeo jastoge, Alija gledao fudbal...
Lider Srba na mirovnim pregovorima u Dejtonu tražio da mu se serviraju jastozi iz Mejna, koje je najviše volio, dok je predsjednik BiH u pauzama tražio da gleda fudbalske utakmice, tvrde agenti CIA u izvještajima koji su do sada bili strogo čuvana tajna

 

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti s preko 100.000 dokumenata, među kojima se nalaze i zapisi o istorijskom mirovnom sporazumu Srba, Hrvata i Bošnjaka u Dejtonu 1995. godine.

 

U njima se može vidjeti na koji način su Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović bili zaključani u vojnoj bazi dok su pregovarali, ali i šta su jeli i koje su posebne želje imali.

 

U nekadašnjim tajnim dokumentima CIA, koji se odnose na pregovore u Dejtonu, pod oznakom AR 70-14 1OCT201, američki tajni agenti prepričavaju kako su se akteri iz bivše Jugoslavije provodili i uživali dok su donoslili odluku o sudbini miliona ljudi!

 

Tako se u ovim spiskovima može vidjeti da su Milošević, Tuđman i Izetbegović “punih usta hrane” razgledali razarače B-52 i nevidljivi F117 ispod čijih su se krila nalazile rakete “tomahavk”.

 

Prema tvrdnjama američkih agenata, svi pregovarači su Miloševića oslovljavali sa Slobo, Aliju Izetbegovića – Izi, dok je Momčilo Krajišnik nazivan MO.

 

U pomenutom dokumentu navodi se da su Miloševiću služeni jastozi iz Mejna, koje je najviše volio, kao i da je često organizovao večere na kojima je, kako tvrde iz CIA, sve goste detaljno analizirao.

 

Lider muslimana iz Bosne Alija Izetbegović je u pauzama vođenja pregovora najviše volio da gleda fudbal.

 

Dejtonski sporazum zaključen je 1995. i njime je okončan krvavi građanski rat u BiH , a 14. decembra iste godine on je parafiran u Jelisejskoj palati u Parizu.

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook