FOTO/ Ne smiruju se tenzije

Ovo je Sarajlija Mirza Hatić koji je htio srušiti krst na Zlatištu: 'Poginut ću, ali krsta neće biti!'

Hronika23.09.14, 09:09h

Ovo je Sarajlija Mirza Hatić koji je htio srušiti krst na Zlatištu: 'Poginut ću, ali krsta neće biti!'
Mirza Hatić iz Sarajeva priznao policiji da je bio na čelu grupe koja je željela da sruši krst na Zlatištu. Poslije privođenja, odveden kod tužioca koji ga je poslije saslušanja pustio na slobodu

 

Sarajlija Mirza Hatić (27) potvrdio je da je bio na čelu grupe mladića koji su pokušali u nedjelju uveče da sruše krst na Zlatištu iznad Sarajeva i zaprijetio da će ga opet rušiti ukoliko ne bude uklonjen za dva dana.

 

Hatić je rekao da je sa grupom mladića automobilima pokušao da obori krst.

 

- Nismo ga uspjeli srušiti, jer je policija došla i uhapsila nas. Nakon toga su nas odveli u stanicu na Pale. Nisu nas dirali, ni tukli. Pozvali su tužioca, a on nas je pustio - rekao je Hatić i dodao: „Ja ću poginuti, ali tog krsta neće biti. Nama ne smeta niko, pa ni Srbi, i mi želimo mir“.

 

Prema nezvaničnim informacijama, Hatić je odranije poznat policiji.

 

Inače, krst na Zlatištu su u subotu postavili predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske, u znak sjećanja na srpske žrtve u Sarajevu.

 

krst-zlatiste

 

Kako je potvrdila portparolka CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić, policija je u nedelju na Zlatištu zatekla pet osoba, od kojih jednu maloljetnu. Oni su pokušali da uklone krst tako što su ga zakačili sajlom za auto.

 

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, za „Novosti“ kaže da Savez krst pokušava da postavi od 2003. godine, u znak sjećanja na 6.500 ubijenih sarajevskih Srba, ali da u tome sve do današnjeg dana nije uspio. On ne vidi zašto bi 'njegovo postavljanje na teritoriji Srpske nekom smetalo, niti zašto bi se ovim činom raspirivala međunacionalna netrpeljivost i mržnja'.

 

- Zašto Bošnjacima ne smeta krst iznad Mostara, ili Kupresa? Na mjestu gdje je krst pale su prve srpske žrtve, njih sedam, na početku rata u Sarajevu, a ubile su ih „Zelene beretke“ - kaže Dukić.

 

Prema informacijama iz policije, bezbjednosna situacija na području Zlatišta je „zadovoljavajuća“, a kako ističu, policija nije u obavezi da čuva krst.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook