Nova taktika Islamske države

Snimak taoca Johna Cantliea pokazuje promjenu

Hronika20.09.14, 09:23h

Snimak taoca Johna Cantliea pokazuje promjenu
Džihadisti si bili tako brutalni i olakšali su zadatak zapadnim vladama koje su ih opisale kao najgore barbare koje treba uništiti, objasnio je Neumann

Nedavna video snimka taoca u rukama Islamske države, Britanca Johna Cantliea pokazuje taktičku promjenu džihadista koji pokušavaju zbuniti Zapad, drže analitičari, javlja Hina.

 

Tri video snimke koje su prethodile snimci Johna Cantliea, freelance novinara, završile su odrubljivanjem glave taoca.

 

Ali objava videa u četvrtak je drugačija i najavljuje prvu epizodu serije, a u snimci koja traje nešto duže od 3 minute nema jasne prijetnje životu taoca.

 

Cantlie na snimci govori engleski uz titlove na arapskom i navodi da je zatvorenik te najavljuje sljedeće epizode u kojima će otkriti istinu o motivacijama IS-a i kako su evropske vlade uspjele osloboditi svoje državljane u pregovorima s džihadistima.

 

"Na snimci nema brutalnosti kao to je bio slučaj s tri prethodna, što je jasan znak", smatra Peter Neumann, direktor Međunarodnog centra za istraživanja radikalizacije i političkog nasilja na King's Collegeu u Londonu, prenosi Hina.

 

Džihadisti si bili tako brutalni i olakšali su zadatak zapadnim vladama koje su ih opisale kao najgore barbare koje treba uništiti, objasnio je Neumann.

 

"Sada čine suprotno, njihova poruka je da su razumni. Ako zapadne vlade žele s njima razgovarati, sve se može jednostavno riješiti", dodao je Neumann.

 

Neumann smatra da promjena tona treba kod zapadnjaka i Arapa, koji su se ranije protivili američkim oružanim intervencijama na Bliskom istoku, izazvati sumnje.

 

"Protivljenje zračnim napadima na Islamsku državu nije tako jako kao u doba rata u Iraku 2003. Možda je video snimka na kojoj je upotrijebljen John Cantlie upućena miroljubivoj ljevici i svima onima koji su nepovjerljivi prema ratu i oružanim intervencijama", zaključio je.

 

Do sada je IS ubila dvojicu Amerikanaca i jednog Britanca. IS prijeti smrću britanskom taocu Alanu Henningu. Taj taksi vozač je prevozio humanitarnu pomoć u Siriju u konvoju u kojem sudjelovali i islamisti koji podržavaju al Qaedu, rekao je Peter Neumann.

 

Islamska država se možda boji da bi njezina brutalnost mogla dovesti do gubitka podrške islamističkih redova.

 

Sudbina Alana Henninga bi trebala biti odlučujuća za novi pristup džihadistima, dodao je Neumann.

 

Rita Katz, direktorica SITE, američkog centra nadzora islamističkih internet stranica drži da je IS prestrašile američke intervencija.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook