Novi stanovnici sarajevskog zoološkog vrta

Merkati večeras stižu u Pionirsku dolinu

Hronika18.09.14, 20:13h

Merkati večeras stižu u Pionirsku dolinu
Merkati su donacija Zoološkog vrta Ljubljana. Radi se o četiri ženke merkata

 

Četiri ženke merkata, životinja iz porodice mungosa koja živi u pustinji Kalahari na jugu Afrike, večeras stižu u sarajevski zoološki vrt Pionirska dolina, potvrdio je Agenciji Fena upravnik Rekreativno-zabavnog centra Pionirska dolina Esad Tajić.

 

- Merkati su donacija Zoološkog vrta Ljubljana. Radi se o četiri ženke merkata. Transport sa povoljnom uslugom pružio nam je ZOO Zagreb, kazao je Tajić, dodavši kako je objekat za smještaj merkata spreman.

 

Tajić je naglasio kako u sarajevski zoološki vrt uskoro dolaze i lemuri, koji su donacija Zoološkog vrta Zagreb.

 

Lemuri dolaze u periodu od 1. do 5. oktobra. Sve je završeno i uvoznička i izvoznička dozvola, i objekat je spreman. Transport će također raditi Zoološki vrt Zagreb, kazao je Tajić.

 

Naši sugrađni, odnosno vjerni posjetioci sarajevskog zoološkog vrta Pionirska dolina, ove će godine imati priliku da se upoznaju sa dvije nove životinjske vrste. Životinje ne držimo kao izložbene, nego edukativne, tako da naši posjetioci, i mlađa i starija populacija, mogu upoznati dvije nove životinjske vrste, naglasio je Tajić.

 

Sarajevski zoo vrt prije nekoliko dana dobio je i novog stanovnika. Naime lav "Rily" i lavica "Sarajčica" prije nekoliko dana dobili su prinovu. Prvi put od postojanja zoo vrta, u "Pionirskoj dolini", lavica je na svijet donijela zdravo mladunče.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook