FONDACIJA 'DOGS TRUST' POJAŠNJAVA ZA JAVNOST

Nismo mi krivi što bijesni čopori napadaju građane, jer mi nismo dužni da zbrinjavamo pse lutalice!

Hronika09.09.14, 11:25h

Nismo mi krivi što bijesni čopori napadaju građane, jer mi nismo dužni da zbrinjavamo pse lutalice!
Fondacija za pse 'Dogs Trust' uputila je na našu adresu pojašnjenje svojih djelatnosti na polju sterilizacije pasa lutalica, između ostalog i kao odgovor na pismo čitaoca koje je prije dva dana objavio DEPO Portal, kao i odgovor na nedavni napad pasa na Grbavici, ali i na sve napade pasa koji su se desili i koji će se vjerovatno, i nažalost, desiti ponovo u Sarajevu, gradu koji je doslovno zatrpan životinjama koje organe gradskih i općinskih vlasti zanimaju koliko i lanjski snijeg

 

Pismo Fondacije 'Dogs Trust' objavljujemo u cjelosti:
 

Povod ovog teksta, ponukanog još jednim napadom pasa lutalica na naše sugrađane, nije da zauzimamo stranu građana ili stranu pasa, jer strana nema. Povod ovog teksta jeste to što se već jako dugo cijela slika problema pasa lutalica, i u njoj slika Dogs Trust-a, kao jednog od važnih aktera koji ulaže velika sredstva kako bi pomogao u rješenju, jako iskrivila, te smatramo da je od izuzetne važnosti da javnosti u glavnim crtama objasnimo našu ulogu:


Na prvom mjestu, želimo da da izrazimo najdublje suosjećanje sa našom sugrađankom koja je u nedjelju na Grbavici pretrpjela brutalni napad, ali i sa svim ostalim koji su pretrpjeli slično. Tim Dogs Trust BH također čine građani ove zemlje i ovog grada, koji se, sa svojim porodicama, suočavaju sa istim problemima, rizicima i strahovima.


Dogs Trust podržava Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH iz 2009. godine, koji propisuje da svi agresivni, zaraženi i bolesni psi treba da budu uklonjeni sa ulica te da psima nije mjesto na ulici, jer to nije dobro ni za ljude ni za pse.


Kao dobrotvorna organizacija, Dogs Trust nije obavezan, niti dužan da rješava problem lutalica, ali želi i radi ono što može da pomogne pozivajući vlasti - koje jedine jesu obavezne i dužne - da se napokon uključe u skladu sa Zakonom.

 

Smatramo da se ovaj, i vjerovatno svi drugi napadi pasa do sada, mogao spriječiti da su odgovorne vlasti provodile barem ovu jednu spomenutu mjeru od 2009. godine. A da su provodile i druge mjere, pasa na ulicama nebi ni bilo. Šta više,ne uklanjaju se ni psi koji su napali više puta! Zato smatramo da je pravo pitanje: zašto odgovorne vlasti to nisu radile i još uvijek to ne rade?


Također, želimo da razjasnimo zašto sterilizacija, koja je jednako kao i uklanjanje agresivnih i bolesnih pasa sa ulica, mjera iz Zakona, zaista uveliko doprinosi rješenju problema. Sterilizacija je važna jer sprječava dalje širenje postojeće populacije lutalica, što u kombinaciji s drugim mjerama iz Zakona, vodi ulicama bez lutalica.


U četiri godine, samo jedna ženka i njeno potomstvo dovedu skoro 20.000 novih pasa na svijet, i nije teško izračunati koliko bi bilo više lutalica, a i napada na sugrađane, da sterilizaciju niko ne provodi. Originalni izvor čitavog problema zapravo i jesu nesterilizirani vlasnički psi, koje su neodgovorni vlasnici nekažnjeno ostavljali na ulicama gdje su se namnožili do sadašnjeg broja - jer se Zakon ne provodi.


Smatramo da je potrebno da vlasti i inspekcije, koje jedine za to imaju zakonske mogućnosti, hitno reagiraju u ovom i svim sličnim slučajevima, kako bi se sa naših ulica što prije uklonili svi agresivni, bolesni i zaraženi psi – kako to zapravo Zakon i nalaže.

 

(DEPO PORTAL/aa)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook