FOTO/ Komemoracija u Narodnom pozorištu Sarajevo

Sulejman Kupusović ispraćen uz stihove Johna Lennona: Bio je vizionar i kreativac

Hronika25.08.14, 13:50h

Sulejman Kupusović ispraćen uz stihove Johna Lennona: Bio je vizionar i kreativac
On nije umro, on je preselio u novo kraljevstvo gdje će i dalje stvarati, piše u telegramu Narodnog pozorišta Tuzla ožalošćenoj porodici Sulejmana Kupusovića

 
Minutom šutnje i učenjem Fatihe danas je u Narodnom pozorištu počeo posljednji ispraćaj i komemorativna sjednica jednom od najvećih bh. pozorišnih i filmskih režisera Sulejmanu Kupusoviću, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Komemorativnoj sjednici prisustvovale su mnoge ličnosti iz javnog života, brojni filmski i pozorišni radnici koji su uz suze ispratili nedavno preminulog Sulejmana Kupusovića.  

 

Daske Narodnog pozorišta u Sarajevu na kojima je Kuposović postavio brojne predstave bile su prekrivene bijelim ružama. Na platno je postavljena njegova slika, a komemoracija je počela uz taktove pjesme Johna Lennona "Working Class Hero".

 

Telegrami ožalošćenoj porodici stigli su iz brojnih pozorišta i od brojnih umjetnika koji su poznavali bh. režisera.

 

"Okupili smo se tužnim povodom. Prije deset dana napustio nas je Sulejman Kupusović...", kazao je voditelj programa Dževdet Tuzlić na početku komemorativne sjednice.

 

Na komemorativnoj sjednici prisutnima se obratio Gradimir Gojer koji nije mogao sakriti suze.

 

"Dragi Sule, dragi prijatelju, vrijeme je za naš posljednji dijalog na ovoj sceni. Počeo bih ga nekom šalom, kao i uvijek, ali ne mogu. Mrtva je tišina kao u grobu. Samo moje srce lupa. Šta sada? Kad je proba? Tišina nikad nije tvoj odgovor. Ako na bh. pozorišnom nebu ima zvijezda onda se jedna od najblistavijih zove Sulejman Kupusović", kazao je Gojer te dodao kako je publika mogla uživati u prepunim salama na predstavama koje je režirao Kupusović.

 

"Ako negdje ima sretnih glumaca, onda su to oni koji su radili sa njim", dodao je Gojer.

 

sulejman-kupusovic-komemoracija-5

 

Marijela Margeta Hašimbegović, rukovoditeljica Tehničke službe Narodnog pozorišta Sarajevo, je kazala kako joj je bilo čast raditi i sarađivati sa umjetnikom kakav je bio Sulejman Kupusović te kako je preteško oprostiti se od takvog čovjeka.

 

"Nikad nisam srela čovjeka kao što si bio ti. Vizionar i kreativac. Toliko toga si nam ostavio u naslijeđe. Nećemo te zaboraviti jer dok živimo sjećat ćemo se tebe. Da mogu, napravila bih najbolju koreografiju za tebe. Hvala ti što si bio moj prijatelj", kazala je Hašimbegović.

 

marijela-margeta

 

Glumac Izudin Bajrović kazao je kako su uskoro trebale početi zajedničke probe na sceni Narodnog pozorišta.

 

"Dok su drugi ovom pozorištu uzimali smisao, on je gradio pozorište. Njegovo pozorište je bilo pozorište igre. Ono što je Suljo uradio, ostaje uklesano za sva vremena", kazao je.

 

Ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Ivica Šarić kazao je kako je odlazak Sulejmana Kupusovića nenadoknadiv gubitak.

 

"Teško me pogodio Sulejmanov odlazak. Mi smo izgubili velikog umjetnika koji je bio istinski pozorišni čovjek. On je na sebi svojstven način kreirao i uspješno je kreirao sve. Njegovim odlaskom izgubili smo svi, i Sarajevo i Tuzla i Zenica. Nažalost odlaze nam istinski pozorišni ljudi. Ljudi koji su vezivali nepisana pravila i tradiciju sa novim generacijama", rekao je Šarić.

 

abdulah-sidran

 

Sulejman Kupusović je rođen je 7. aprila 1951. u Kladnju. Režirao je u pozorištima širom zemalja regije. Pored pozorišnih predstava, režirao je i nekoliko TV-drama, TV-serija, dokumentarnih i muzičkih programa. Ostat će upamćen kao režiser prve bh. opere - Hasanaginica.

 

Pored toga što je uživao poštovanje svih filmskih i pozorišnih umjetnika, dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima.

 

josip-pejakovic

 

Preminuo je 16. augusta 2014. godine u 63. godini života, nakon duge i teške bolesti.

 

mirvad-kuric

 

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook