'Pronađen je nestali Boeing'

Kineski hakeri prevarili Malezijce i pokrali im tajne podatke

Hronika21.08.14, 08:06h

Kineski hakeri prevarili Malezijce i pokrali im tajne podatke
Samo dan nakon što je malezijski Boeing na letu MH370 misteriozno nestao, kineski hakeri uspjeli su 'provaliti' u računala dužnosnika koji su radili na slučaju.

 

Vješti hakeri su u tome uspjeli tako da su u vladine odjele poslali e-mailove s lažnom vijesti koja je govorila o tome da je avion pronađen.


U trenutku kada su dužnosnici počeli otvarati e-mail, aktiviran je virus koji je počeo prikupljati podatke s njihovih računala te ih slati u Kinu.

 
Ovaj napad se odvijao u vrijeme kada su malezijski dužnosnici, u to vrijeme na čelu istrage, bili žestoko kritizirani, posebno od strane Kineza, upravo zbog toga što su nisu objavljivali ključne informacije vezane uz nestanak aviona.


U vrijeme kada su djelatnici Ureda za sigurnost računalnih podataka primijetili napad već je oko 30 računala u Uredu za civilno zrakoplovstvo, Nacionalnu sigurnost i Malaysia Airlainsa bilo zaraženo.


- Djelatnici Agencije za tehnologiju i inovacije javili su nam za postojanje problema. Podaci koji su skinuti sadržavali su povjerljive informacije, uključujući i zapisnike sa sjednica. Neki od njih su se odnosili na i istragu vezanu za nestanak Boeinga - rekao je šef malezijskog Ureda zaduženog za sigurnost računalnih podataka, dr. Amirudin Abdul Wahab.


- Radilo se o dobro osmišljenom malwareu kojeg antivirusni programi nisu mogli detektirati. To je bio veoma sofisticiran napad - dodao je dr. Wahab.


Istraga je pokazala da je e-mail poslan iz Kine, ali drugi detalji nisu objavljeni. Osim malezijskih vlasti, na ovom slučaju navodno radi i Interpol.


Podsjetimo, Boeing na letu MH370 nestao je 8. marta, i još uvijek se tačno ne zna šta se dogodilo. Na zrakoplovu je bilo 239 osoba.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook