Stručnjaci rješavaju dileme Bošnjaka

Islam preporučuje da žena nakon udaje zadrži svoje prezime

Lifestyle20.08.14, 13:04h

Islam preporučuje da žena nakon udaje zadrži svoje prezime
Jednom Sarajliji koji se ovih dana planira oženiti sa svojom izabranicom zasmetalo je to što ona, uz njegovo prezime, želi zadržati i svoje djevojačko prezime, pa je savjet potražio od fetva-i-emina Islamske zajednice u BiH profesora Enesa Ljevakovića, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

 

 

Profesor Ljevaković, poznavalac šerijatskih propisa i ispravnog vjerovanja zadužen je da u ime IZ tumači islamske vjerske propise, između ostalog i one koji se odnose na brak, pa ne treba sumnjati u to da li mu je ponudio ispravan odgovor.

 

Mladenci često imaju nesuglasice koje pokušavaju zajedničkim dogovorom riješiti prije samog sklapanja braka. Neki od njih donose zajedniče odluke o tome gdje će stanovati, da li žele djecu na samom početku braka i sl. No, jednom Sarajliji veoma je zasmetalo to što će njegova buduća supruga, uz njegovo, nositi i svoje djevojačko prezime pa se o ovome posavjetovao i sa bosanskohercegovačkim islamskim učenjacima.    

 

- Moja buduća supruga ima želju da uz moje prezime, zadrži i svoje ranije prezime. To nije po mom ukusu. Ali, zanima me šerijatski odnosno kur'anski stav o tome da žena zadrži i svoje prezime nakon udaje. Ne bih da donesem pogrešnu odluku – postavio je pitanje profesoru Ljevakoviću ovaj zabrinuti mladić, koje je objavljeno i na zvaničnoj internet stranice Rijaseta IZ u BiH.

 

Odgovor koji je dobio od  profesora Ljevakovića možda mu se nije svidio, no on je zasigurno ispravan.

 

- Žena ima pravo da zadrži svoje prezime nakon udavanja – odgovorio je Ljevaković.

 

- Žena ima pravo da zadrži svoje prezime, ukoliko to želi, prilikom vjenčanja, bez dodavanja ili s dodavanjem muževog prezimena. Nema smetnje ako bi uzela i samo muževo prezime, jer se u vjenčanom listu kao i rodnom listu uvijek navodi i djevojačko prezime udate žene, tako da tu ne može biti nikakve zabune u vezi njenog ranijeg i novog prezimena – precizirao je Ljevaković, prenosi NAP.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook