Na repertoaru pet vrhunskih koncerata

Od petka rezervacija karata za 4. Sarajevo Chamber Music Festival

Kultura20.08.14, 10:58h

Od petka rezervacija karata za 4. Sarajevo Chamber Music Festival
U toku završne pripreme za četvrto izdanje Sarajevo Chamber Music Festivala, koji će se održati od 25. 08. do 02. 09.


U prostorijama Muzičke akademije u Sarajevu vrijedno se obavljaju završne pripreme za četvrto izdanje vodećeg festivala kamerne muzike u regionu, Sarajevo Chamber Music Festivala. Festival, koji će se ove godine održavati od 25.08–02.09. 2014, razvija se kao rezultat inicijative Muzičke akademije i njene želje da svoje umjetničko i edukativno djelovanje pokloni svim građanima Sarajeva i BiH. Glavni grad naše zemlje će i ovaj put ugostiti vrhunske umjetnike, te će u Domu Oružanih snaga BiH pored rezidentnog Manhattan String Quarteta (SAD) nastupit i pijanista Christopher Taylor (SAD), violinistica Violeta Smailović-Huart (BiH), violinistica Deborah Wong (SAD) i čelistkinja Belma Alić (BiH).


Aktivnosti SCMF-a počinju već  u ponedjeljak, 25. 08, programom Sarajevo Chamber Music Instituta. Pored serija predavanja i majstorskih radionica, koje će biti održane u prostorijama Muzičke akademije  Sarajevo, učesnici programa će imati priliku intenzivno vježbati i raditi s predavačima SCMI-a, a svi edukativni programi su otvoreni za publiku.


Koncertni program počinje 29.08. i ponudit će pet besplatnih koncertnih večeri u Domu Oružanih snaga BiH s  početkom u 19,30 sati. Novina četvrtog po redu Festivala svakako jesu i uvodna predavanja, namijenjena unapređenu iskustva slušanja odabranih dijela, koja prethode koncertima u 19 sati, a održat će ih nastavnici Muzičke akademije Ivan Čavlović, Amila Ramović te pijanista Dragan Opančić.


Ove godine, sadržaj programa fokusiran je na kamerno stvaralaštvo Ludwiga van Beethovena, mada će slušatelji imati priliku poslušati i neka od ostvarenja engleskog kompozitora 20. stoljeća Benjamina Brittena, kao i praizvedbu djela savremenog bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića.  


Svi oni koji žele biti dijelom jednog od najznačajnijih muzičkih događaja u regionu mgu biti dio ovog muzičkog događaja jer Muzička akademija SCMF poklanja sarajevskoj publici kao otvorenu muzičku učionicu.

 

Sa porukom Muzičke akademije da je umjetnost osnovno ljudsko pravo, ulaz na sve programe SCMF je besplatan. Obzirom na veliku zainteresiranost, SCMF će omogućiti rezervaciju mjesta, koje će biti otvorene od petka 22. 08. 2014, i to putem SMS-a +387 60 332 6650, e-maila [email protected], ili poruke na Facebook profilu Scmf Sarajevo. Broj mjesta za rezervaciju je ograničen.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook