KRŠENJE ZAKONA O ZAŠTITI LIČNIH PODATAKA

Znate li da banke iz BiH američkim poreznicima dostavljaju podatke o vašim računima, a vi o tome pojma nemate...

Hronika19.08.14, 13:46h

Znate li da banke iz BiH američkim poreznicima dostavljaju podatke o vašim računima, a vi o tome pojma nemate...
Navodno su vlasti u BiH u cilju globalne borbe protiv terorizma još prije par godina prihvatile uvjet moćne Amerike po kojem se svaki otvoreni račun u bilo kojoj komercijalnoj banci može dati na uvid američkoj poreznoj upravi

 

Koje i koliko komercijalnih banka iz BiH američkoj poreznoj upravi dostavlja podatke o bankovnim računima građana BiH, a da oni uopće o tome nemaju pojma, pitanje je na koje još Udruženje banaka BiH, ali ni entitetske agencije za bankarstvo ne daju odgovor.


Bez službene izjave


Osim što su nedavno listu Press potvrdili kako su banke iz BiH prihvatile uvjete o distribuciji računa svojih klijenata iz BiH prema SAD-u, iz Udruženja banaka koje okuplja najveće komercijalne banke u BiH nemaju drugog pojašnjenja. Navodno su vlasti u BiH u cilju globalne borbe protiv terorizma još prije par godina prihvatile uvjet moćne Amerike po kojem se svaki otvoreni račun u bilo kojoj komercijalnoj banci može dati na uvid američkoj poreznoj upravi.


Kako se radi o svjesnom kršenju Zakona o zaštiti osobnih podataka, postavlja se logično pitanje zbog čega država donosi zakone i utemeljuje agencije čiji je temeljni cilj zaštita privatnosti svakog njezina građanina?


S tvrdnjom kako davanje podataka nekoj stranoj poreznoj upravi kao što je ova u SAD-u o računima građana u bankama nije kompatibilan sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka slaže se tajnik Udruženja banaka BiH Mijo Mišić, ostavljajući upitnom ovakvu praksu.

Iako ne postoji neki službeni dokument, cijela razmjena podataka bez znanja klijenata ide prema ostvarenju doprinosa u borbi protiv terorizma. Pod egidom “borba protiv terorizma” komercijalne banke iz BiH dužne su Amerikancima dostavljati podatke o računima američkih, ali i državljana BiH, zbog sumnje u eventualne terorističke aktivnosti.


Suradnja BiH i SAD-a


“Sve banke bile su upoznate s tim da će doći do ovog procesa i dvije godine rađene su pripreme i prilagođavanja za početak ovakvog načina poslovanja. Nije to slučaj samo s bankama, nego sa svim većim financijskim institucijama u BiH. Bez pristanka na ovakav vid suradnje bio bi onemogućen bilo kakav biznis sa SAD”, piše list Press.


Spomenimo da su početkom ove godine članovi Predsjedništva BiH primili zamjenika koordinatora Ureda za borbu protiv terorizma pri State Departmentu Justina Siberella i zamjenika direktora Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Nicka Rasmussena. Tada je zajednički ocijenjeno da je suradnja u borbi protiv terorizma između bh. i američkih sigurnosnih agencija i agencija za provođenje zakona dobra te da je treba nastaviti i dodatno ojačati u narednom razdoblju, ali nije pojašnjeno je li razmjena podataka o računima bh. građana dio borbe protiv terorizma.

 

(Večernji.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook