Vraćaju se u javni život?

Valentin Inzko 'pomilovao' Munju Alibabića, Antu Jelavića i još 28 bh. zvaničnika

Front19.08.14, 12:37h

Valentin Inzko 'pomilovao' Munju Alibabića, Antu Jelavića i još 28 bh. zvaničnika
Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je ukinuo preostale zabrane za vršenje javne dužnosti za 30 osoba.

 

Ovo je završni korak u procesu koji je prije devet godina pokrenuo visoki predstavnik Paddy Ashdown s ciljem razmatranja i ukidanja zabrana za smijenjene zvaničnike, saopćeno je iz OHR-a.

 

Nakon što su te zabrane ukinute, nijedna osoba više nije pod sankcijama visokog predstavnika.

 

Visoki predstavnik uvijek je isticao da je smjena zvaničnika sa javnih funkcija izvanredna mjera i direktna intervencija u politički proces u Bosni i Hercegovini. Stoga je visoki predstavnik ove zabrane - koje su uvijek smatrane privremenim - stalno razmatrao, s ciljem njihovog ukidanja kada se za to steknu uslovi.

 

Nakon konsultacija s predstavnicima međunarodne zajednice, visoki predstavnik je zaključio da više ne postoje razlozi zbog kojih su ove smjene izvršene.

 

Današnja vijest ni na koji način ne mijenja ovlast visokog predstavnika da u budućnosti smijeni pojedince budu li kršili ili osporavali Mirovni sporazum i mir koji je ovaj sporazum donio građanima Bosne i Hercegovine.

 

Današnje odluke donesene su u svjetlu principa pravičnosti, dobrog upravljanja i odgovornog korištenja međunarodnog mandata visokog predstavnika, uzimajući u obzir balans između zaštite stabilnosti i prava pojedinca. Ove odluke ne dovode u pitanje validnost prvobitnih smjena, niti ovlašćuju pojedince na koje se odnose na povratak na funkcije sa kojih su smijenjeni.

 

Odluke stupaju na snagu odmah i ni na koji način ne utiču na eventualne tekuće ili buduće pravne postupke protiv ovih osoba.

 

Ukidanje zabrana također ni na koji način ne predstavlja podršku za povratak bilo koje od ovih osoba na političku scenu, niti stvara bilo kakve obaveze za njihove nekadašnje poslodavce, obrazloženo je iz OHR-a.

 

Osobe na koje se odnose odluke visokog predstavnika od 19. augusta 2014. godine su:

 

Alibabić Munir; Andrić-Lužanski Ivo; Barišić Ante; Božićković Goran; Đonko Himzo; Džodan Petar; Hodžić Ferid; Ivić Ivan; Jelavić Ante; Jevrić Blaško; Josipović Miodrag; Jurković Mara; Kordić Krunoslav; Lemez Boško; Mandić Dragan; Marković Pero; Matić Branko; Mlaćo Dževad; Nikolić Zoran; Pažin Pero; Pecelj Milovan; Pušić Berislav; Ristić Momčilo; Šahinović Rasim; Tokić Marko; Topalović Slavko; Umičević Đorđe; Veladžić Mirsad; Zahiragić Jusuf  i Žarković Risto.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook