Mustafa Cerić

Hitler je nijekao postojanje Jevreja isto kao što Republika Srpska niječe bosanski jezik!

Front18.08.14, 14:50h

Hitler je nijekao postojanje Jevreja isto kao što Republika Srpska niječe bosanski jezik!
Bošnjačkoj djeci uskraćuje se pravo da iskažu svoje znanje kroz školsko takmičenje upravo iz bosanskog jezika, historije i islamskog vjeronauka, čime se krše njihova osnovna ljudska prava i nastavlja agonija kroz koju već prolaze njihovi vršnjaci iz Konjević Polja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Mustafe Cerića

 

"Genocid u Srebrenici se nastavlja. Uznemirujuće vijesti ponovo dolaze iz manjeg bh. entiteta, čije Ministarstvo prosvjete i kulture ponovo niječe postojanje bosanskog jezika, kao i drugih predmeta iz takozvane nacionalne grupe predmeta", upozorava Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

Na taj način, bošnjačkoj djeci uskraćuje se pravo da iskažu svoje znanje kroz školsko takmičenje upravo iz bosanskog jezika, historije i islamskog vjeronauka, čime se krše njihova osnovna ljudska prava i nastavlja agonija kroz koju već prolaze njihovi vršnjaci iz Konjević Polja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Mustafe Cerića.

 

"Sramotno je i žalosno što su državne vlasti naše zemlje, ali i predstavnici međunarodne zajednice, nemarni prema kršenju osnovnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, pa adekvatnih reakcija na ponašanje vlasti u Banjoj Luci nema", smatra Cerić.

 

Pita se kako ne reagirati na navod Pedagoškog zavoda Republike Srpske, u kojem se, između ostalog, kaže: "U Ustavu RS ne postoji 'bosanski jezik', pa je besmisleno da u kalendar takmičenja stavljamo predmete iz nečega što ne postoji".

 

"Dosta nam je ovakvih provokacija i oni koji to čine moraju shvatiti da i naše strpljenje ima kraj. Svojevremeno je i Hitler nijekao postojanje Jevreja, Apartheid postojanje crne rase. Europa i cijeli svijet moraju shvatiti da je Ustav na koji se pozivaju vlasti iz Banje Luke diskriminirajući i graniči sa fašizmom. Stoga, pozivam sve antifašiste da dignu svoj glas", naglašava Cerić.

 

"Šta je sa Bošnjacima, posebno onima koji su se zakleli da će štititi ljudska prava svih u našoj zemlji. Gdje su i šta rade? Imaju li savjesti? Zašto su bošnjačka djeca opet ostavljena na milost i nemilost nama dobro znanih kršitelja ljudskih prava, koji nisu toliko jaki koliko smo mi slabi, posvađani, neodgovorni, sa podaničkom sviješću koja zastiđuje svakog zdravog, časnog i ponosnog Bošnjaka", ističe Cerić.

 

"Nastavak etničkog čišćenja i konstantnog kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, posebno u njenom manjem entitetu, mora stati", upozorava Cerić.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook