PRVE KRITIKE NAKON PREMIJERE U LOCARNU

Pročitajte šta ugledni svjetski časopisi pišu o novom filmu Jasmile Žbanić 'Otok ljubavi'...

Mediji14.08.14, 15:57h

Pročitajte šta ugledni svjetski časopisi pišu o novom filmu Jasmile Žbanić 'Otok ljubavi'...
Novi film istaknute bh. rediteljke Jasmile Žbanić 8. augusta imao je premijeru u okviru revijalnog dijela festivala u Locarnu. Realizaciju filma su pratile određene kontroverze, a na kraju je završen kao zvanična hrvatska producija, dok je BiH manjinski kooproducent u projektu. Prve kritike svjetskih filmskih časopisa su uglavnom negativne

 

"Otok ljubavi" žanrovski je komedija, za koju Žbanić, uz Aleksandra Hemona, potpisuje i scenarij. Glavne uloge iznijeli su Ermin Bravo, Ariane Labed, Ada Condeescu. Osim njih, značajne uloge tumače i Franco Nero, Leon Lučev, Nina Violić, Jelena Lopatić...

 

Glavna junakinja, Francuskinja Liliane  (Ariane Labed) koja živi u Sarajevu, trudna je i s mužem Bosancem (Ermin Bravo) dolazi na odmor na otok Sv. Nikola, ali u njihov život tada ulazi karizmatična Flora (Ada Condeescu) koja će  u mladom bračnom paru probuditi osjećaje seksualne privlačnosti i požude, što komplicira njihov odnos na neobičan način i otkriva im nove mogućnosti u životu. Praznici ubrzo kreću nekontroliranim putem i mladi bračni par se upušta u ljubavni trougao, što ih navodi na preispitivanje vlastite seksualnosti i životnih želja.

 

Nakon premijernog prikazivanja u Lokarnu, kritika filma je podijeljene, ocjene su više negativne nego pozitivne i kreću se od opisivanja „Otoka ljubavi“ kao lagane, neambiciozne i ne pretjerano duhovite komedije do luckastog filma koji ulazu duboko u karakter glavnih likova te nudi potpuno novi pristup pitanju ljudske seksualnosti i ponašanja u vezi.  

 

Ugledna filmska stranica Variety ni najmanje nije štedjela novo Jasmilino ostvarenje. U njihovoj kritici filma između ostalog stoji:
 

„„Bilo bi lijepo reći da „Ljubavno ostrvo“ predstavlja sofisticiran pristup temi lezbijstva i biseksualnosti, no ništa na ekranu ne pokazuje bilo kakve znakove sofisticiranosti. Boje su prejake, nivo zrelosti infantilan, a humor ispodprosječan. Žbanić je u svojim prethodnim filmovima pokazala da ima sposobnost vrlo uvjerljivo pojasniti kako se prošlost njenih likova odražava na njihovu sadašnjost, ali u ovom filmu to je na najnižem mogućem nivou, a ukupna slika koju dobijamo operisana je od bilo kakve društvene ili političke pozadine.

To ne bi bio problem da je komedija spretna i inteligentna, no to ovdje nije slučaj“.

 

Također, nisu imali pretjerane riječi hvale ni za glavnog muškog glumca, Ermina Bravu:
 

„Bravo izgleda najneprivlačnije moguće, strpan u sramotne Speedo kupaće gaćice daje nam pogled na svoje dlakavo, blijedo tijelo i pozamašan trbuh, što bi bilo daleko prikladnije za ciklus filmova “Porky’s”“.

 

Bitno drugačiji u svojoj kritici nije ni Screen, koji film pokazuje kao lako probavljivu komediju bez ozbiljnijih ciljeva:
 

„Čestit i dovoljno bezazlen da bude preporučljiv za gledatelje svih uzrasta, film djeluje kao vid zabave koju je doktor preporučio Jasmili Žbanić nakon teškog stresa s kojim se morala nositi u svojim prethodnim filmovima“.

 

Iako jako dobro ocjenjuje performans ženskog dijela glumačke ekipe, Screen baš i nema riječi hvale za muške glumce:
 

„Iako Labed i Condeesc krajnje uvjerljivo na veliko plato iznose problem seksualnosti svojih likova, čini se da su balkanski glumci, u ovom slučaju Ermin Bravo i Leon Lučev, koji glumi raspjevanog barmena sa homoseksualnim tendencijama, daleko nespretniji kad se moraju uhvatiti u koštac s nejasnoćama/pitanjima seksualnog identiteta“.

 

Stranica Indiewire također nema riječi oduševljenja za film, ali ipak stavlja akcenat i na njegovu pozitivnu stranu:

 

„Kada pogledate film, teško je oteti se utisku da sve na šta se „Otok ljubavi“ može svesti jeste zabavljanje publike oslobođenim seksualnim neredom, koji leži u korjenu njegovog scenarija. Takav, u potpnuosti predan svom „feel good“ štihu, „Otok“ je lagan film, i s obzirom da i ne cilja na više, bilo bi suvišno žaliti se na kvalitet koji nam nudi. No uprkos tome, oni pozitivni dijelovi filma sugerišu da i glupa komedija može imati nekoliko pametnih ideja“.

 

No, potpuno suprotno od navedenih kritika, viđenje filma nudi zvanična stranica festivala u lokarnu Pardolive.ch:

 

„Iznenađujuće ugodan i dobar od početka do samog kraja, posljednji film bosanske rediteljke Jasmile Žbanić bi vas mogao baš zaintrigirati. Scenarij napisan zajedničkim snagama režiserske i nadarenog sarajevskog pisca sa adresom stavnovanja u SAD-u Aleksandra Hemona, pojačan vrhunskom glumom, ljetni, ali ipak subverzivni, „Ljubavni otok“ je luckasta vragolasta komedija koja  vrlo smjelo govori o pitanjima braka i seksualnosti. Žbanić i njeni saradnici svojim filmom su napravili priručnik za veze današnjice. Vjetar promjene, svakako“.

 

Nakon prikazivanja u Locarnu, novi film Jasmile Žbanić bh. premijeru će imati na Sarajevo Film Festivalu. Tada će ovdašnja publika moći steći i vlastito mišljenje o ovome filmu.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook