FOTO / Upoznajte najteži zanat

Pravljenje jufki za baklavu i kadaif tradicija porodice Abdiu

Hronika28.07.14, 18:06h

Pravljenje jufki za baklavu i kadaif tradicija porodice Abdiu
Oduvijek se smatralo da je dobra baklava odraz kulinarskog umijeća svake domaćice. Iz tog razloga se često čuju komentari kako baklava spremljena od kupovnih jufki, nije ista kao kad se sprema s domaćim.

 

 

Većina iskusnih domaćica navodi da su kupovne jufke žilave dok od domaćih baklava postane hrskava. To je razlog zbog kojeg su neke domaćice spremne potrošiti i nekoliko sati vremena na spremanje domaće jufke.

 

Međutim, domaćicima u Sarajevu je olakšan taj posao jer u blizini Inat kuće postoji mala, skromna radionica jufki za baklavu i kadaif. Desetljećima stoji na istom mjestu i u posjedu je porodice Abdiu, porijeklom iz Makedonije.

 

Pravljenje jufki za baklavu i kadaif je porodična tradicija. Time su se bavili očevi, djedovi, a sada tradiciju nastavlja Abdulah Abdiu.

 

I danju i noću radi sam u radioni, a kako kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ovo je jedan od najtežih zanata koji izumiru.

 

kadaif3

 

"Dok se uradi pola kilograma kadaifa pekar može da napravi 500 somuna ili hljebova", govorio je Abdulah dok smjesu za kadaif sipa na vrelu tepsiju.

 

Abdulah Abdiu je kao dječak sa porodicom došao iz Makedonije u BiH. Kako kaže, cijeli život gleda kako se prave jufke za baklavu i kadaif.

 

"Već 25 godina bavim se ovim poslom, a od djetinjstva gledam kako su to radili drugi iz moje porodice", pojašnjava Abdulah.

 

Jufke za baklavu i kadaif su prije njega radili i drugi, otac, djed...

 

"Ovo ne može svako da radi. Ovaj sam zanat naučio od oca Rasima. Ovo je najteži zanat. Lahko je napraviti somun ili hljeb ali ovo je malo teško. Moraš mnogo da radiš da bi napravio kilogram kadaifa", kazao je Abdulah.

 

Tokom razgovora ističe da "treba biti majstor, raditi mnogo godina da bi uspio napraviti odgovarajuću i dobru smjesu za kadaif".

 

kadaif2

 

"Najvažnija je smjesa, ako ona nije dobra nema kadaifa. Isto važi i za jufke za baklavu. Treba kvalitetno brašno da bi jufke bile dobre", pojasnio je Abdulah.

 

Radnja porodice Abdiu je poznata širom Sarajeva tako da su upečatljivi redovi ljudi, pogotovo pred Bajram, koji sa nestrpljenjem čekaju da kupe jufke ili kadaif.

 

"Radnja je dugo godina na istom mjestu. Među prvima je ona bila na ovom mjestu, prva u kojoj se pravio kadajif. Pred Bajram je puno veća zainteresovanost za jufke i kadaif", pojasnio je Abdulah.

 

Prema njegovi  riječima, "ovo je zahmetli posao".

 

"Velika je vrućina i neće omladina da stoji iznad tepsije. Za nešto malo treba puno vremena. Ovaj zanat umire jer treba puno da se radi. U Sarajevu ali i u drugim gradovima je jako malo radnji koje se bave ovim poslom", ističe Abdulah.

 

Kako kaže, danas je jako malo ljudi koji kupuju jufke za baklavu i kadaif.

 

"Trebaju pare da bi se kupio materijal za baklavu i kadaif", poručio je Abdiu.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook