Middle East Eye

Napad na Gazu po saudijskom kraljevskom nalogu

Front22.07.14, 10:20h

Napad na Gazu po saudijskom kraljevskom nalogu
Bivši izraelski ministar odbrane Shaul Mofaz iznenadio je voditelja na televizijskoj stanici Channel 10, rekavši da Izrael mora odrediti ulogu Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u demilitarizaciji Hamasa. Na pitanje šta misli pod tim, dodao je da bi se sredstva iz Saudije i Emirata trebala koristiti za obnovu Gaze nakon što se Hamas učini nemoćnim

 

Napad na Gazu dolazi po saudijskom kraljevskom nalogu, koji je u Izraelu javna tajna - toliko da i bivši i sadašnji sigurnosni dužnosnici opušteno pričaju o tome, napisao je David Hearst, urednik portala Middle East Eye koji je prethodno u Guardianu obavljao cijeli niz uredničkih funkcija, u tekstu kojeg prenosi američki Huffington Post pod naslovom 'Napad na Gazu po saudijskom kraljevskom nalogu'.

 

Bivši izraelski ministar odbrane Shaul Mofaz iznenadio je voditelja na televizijskoj stanici Channel 10, rekavši da Izrael mora odrediti ulogu Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u demilitarizaciji Hamasa. Na pitanje šta misli pod tim, dodao je da bi se sredstva iz Saudije i Emirata trebala koristiti za obnovu Gaze nakon što se Hamas učini nemoćnim.

 

Amos Gilad, glavni čovjek za vezu izraelske odbrane i Mubarakovog Egipta, a sada direktor odjela za politike i političko-vojne odnose izraelskog ministarstva odbrane, nedavno je rekao akademiku Jamesu Dorseyju: 'Sve je pod zemljom, ništa nije javno. Ali naša sigurnosna suradnja sa Egiptom i zemljama Zaljeva je jedinstvena. Ovo je najbolje razdoblje sigurnosnih i diplomatskih odnosa sa Arapima.'

 

Slavlje je uzajamno. Kralj Abdullah je obznanio da je telefonirao predsjedniku Abdul-Fattahu al-Sisiju da odobri egipatsku inicijativu za prekid vatre koja nije predočena Hamasu, i da je dao Jerusalem Postu da citira analitičare o tome je li se o primirju ikada ozbiljno razmišljalo.

 

Mossad i saudijski obavještajni dužnosnici se redovno sastaju: dvije strane su se savjetovale kada je bivši egipatski predsjednik Muhamed Mursi trebao biti svrgnut u Egiptu i surađuju po pitanju Irana, i u pripremama za izraelski napad u saudijskom zračnom prostoru i u sabotiranju postojećeg nuklearnog programa. Iz pouzdanog izvora dolaze tvrdnje da Saudijci financiraju većinu skupe izraelske kampanje protiv Irana', dio je teksta kojeg u cijelosti prenosi Al Jazeera Balkans.

 

Middle East Eye pokrenut je u februaru 2014. i predstavlja se kao 'neovisno financirana online news organizacija' koja događajima pristupa 'iz bliskoistočne perspektive i ne kroji svoje izvještavanje za specifičnu publiku'. Uz većinu objavljenih tekstova na tom portalu veže se hashtag #GazaUnderAttack.

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook