VUČIĆ POZVAO PREDSJEDNIKA RS NA KONSULTACIJE

Dodik prepadnut zbog navodnih prijetnji turskog premijera: Hitno putuje u Beogradu

Front13.07.14, 15:01h

Dodik prepadnut zbog navodnih prijetnji turskog premijera: Hitno putuje u Beogradu
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay demantovao je danas navode o izjavi turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u vijesti koja je proteklih dana bez pouzdanog izvora objavljena u medijima u regiji

 

 

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pismo predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, u kojem se izražava zabrinutost zbog izjava predsjednika Vlade Turske Recepa Tayyipa Erdogana, saopšteno je iz Vlade Srbije.


Vučić smatra da bilo kakve izjave, koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost, nisu dobre i očekuje od Evropske unije, a posebno od Njemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira i bezbjednosti.


“Srbija je bila i ostaće posvećena miru i stabilnosti, ali ni drugima neće dozvoliti da se uruši sve ono što su države i narodi Zapadnog Balkana gradili u poslednjoj deceniji”, navedeno je u saopštenju iz Vlade Srbije.


Predsjednik Vlade Srbije pozvao je u Beograd na hitne konsultacije predsjednika RS-a Milorada Dodika.

 

Turska ambasada: Erdoganova izjava je izmišljena


Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay demantovao je danas navode o izjavi turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u vijesti koja je proteklih dana bez pouzdanog izvora objavljena u medijima u regiji.


Podsjetivši da su neki internet portali bez pozivanja na bilo kakav izvor prije dva dana objavili navodnu izjavu premijera Erdogana u kojoj se kaže „Sad se kunem velikim Allahom da kad bi iko, na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka“ i da je ta izjava izazvala buru reakcija u regionu, pa čak i reakcije nekih visokopozcioniranih političara, ambasador Erginay je za AA demantovao postojanje takve izjave.


„Turska je prijatelj BiH i njena podrška na svakom planu. Tako će i ostati. Mi želimo da BiH vidimo mirnu, stabilnu i u blagostanju. Sve naše aktivnosti su u tom pravcu“, kazao je Erginay.


Naglasivši da je Turska protiv bilo kakvih separatističkih retorika i retorika podjela, ambasador Erginay je pozvao krugove i medije koj su u javnost objavili tu nepostojeću izjavu da budu ozbiljni i odgovorni u svom radu.

 

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook